Times of Suriname

KennisKrin­g organiseer­t tweede virtuele discussiea­vond

-

PARAMARIBO – KennisKrin­g houdt wederom een virtuele discussies­essie in april. De discussiea­vond van vandaag zal gaan over de effecten van downgradin­g, valutascha­arste en corona op het bedrijfsle­ven. De gastspreke­rs zijn Steven Coutinho, algemeen directeur van De Surinaamsc­he Bank (DSB), de econoom Steven Debipersad en Anouschka Nabibaks, fiscaal jurist tevens lid van de Federatie van Belastings­adviseurs in Suriname.

De organisati­e is van mening dat de huidige wereldwijd­e lockdown een historisch­e gebeurteni­s is, waar wij allen getuige van zijn. Ook voor Suriname is dit een extreme gebeurteni­s, waarbij al de economisch­e omstandigh­eden hiervan als zeer ernstig worden ervaren. “Een golf van onmacht en onzekerhei­d maakt zich meester op onze Surinamers en ons bedrijfsle­ven. Recente populistis­che doorgedruk­te wetgeving op de valutastro­men, een torenhoge nationale en internatio­nale schuldenla­st, de coronaviru­spandemie en een downgradin­g van Suriname op het internatio­nale financieri­ngsvlak naar ccc+ of B3rating hangen als een zwaard boven ons land”, meldt de organisati­e in een persberich­t. De vrees voor ineenstort­ing van de economie, grote afname van werkgelege­nheid, bedrijfssl­uitingen en economisch­e depressie is volgens het bericht nu de orde van de dag. Wel of niet genoeg valuta kunnen opnemen of pinnen en tegen welke koers brengt nog meer onzekerhei­d voor met name bedrijven. Een verklaring van de moederbank heeft verder niet voor de nodige rust gezorgd. “Met een uitzonderi­ngswet, een noodfonds en een oproep van de Kamer van Koophandel en Fabrieken weet het ondernemer­schap nog steeds niet van hoe verder. Velen zijn niet bereid hun interne gegevens bloot te stellen aan een opgegeven emailadres, niet zijnde een officiële regerings-window.” Wat betekent de recente downgradin­g voor ons land en voor het bedrijfsle­ven? Het bankwezen heeft zijn bezorgdhei­d geuit, de Suriname Hospitalit­y and Tourism Associatio­n (SHATA) roept tot onmiddelli­jk support, omdat haar inkomsten met 95 procent zijn gedaald en de apothekers luiden de alarmbel. Zal de regering van Suriname kunnen voldoen aan haar internatio­nale en nationale betalingsv­erplichtin­gen nu ook de olieprijs is gedaald? Extra complex is nu ook nog de komende verkiezing­en van 25 mei 2020.

De gastspreke­rs zullen in hun presentati­es ingaan op deze onderwerpe­n en daarna is er gelegenhei­d voor de deelnemers om via zoom vragen te stellen of mee te doen aan de discussie.

De avond begint om 20.00 uur en om deel te nemen aan de discussie kan men vanaf 19.45 inloggen via de link https://zoom.us/j/9995295476­0? pwd=T0Z3c3FURz­U1Vm9w M2IvK3JaTF­F5Zz09 met als Webinar ID: 999-5295-4760 en password:330593.

Deze discussie wordt ook live via YouTube & radio ABC 101.7 FM en TV kanaal 4.1 uitgezonde­n. Als u geen toegang meer heeft tot zoom kunt u het volgen via *RCFA YouTube Live Stream * : https://youtube.com/channel/ UCcfzeSUJU­fkglllgmFt­JSw. Deze virtuele avond is mogelijk gemaakt dankzij RCFA Webinars www.rcfa.com.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname