Times of Suriname

Open brief aan President van de Republiek Suriname, Desiré Delano Bouterse

-

Onderwerp: COVID-19 impact op het KPS Datum: donderdag 16 april 2020

Zijne excellenti­e,

De impact van de COVID-19pandemie, is ook op het KPS enorm. De vooruitzic­hten zijn somber en de Surinaamse economie heeft als gevolg van deze omstandigh­eid haar dieptepunt nog lang niet bereikt. De criminalit­eit is inherent aan armoede en zal onvermijde­lijk stijgen en verruwen. Het is bij uitstek het KPS, welke als constituti­oneel instituut ingezet zal worden bij deze verstoorde gemeenscha­p. De risico’s van politieamb­tenaren die functioner­en op het executief vlak zijn op grond van de grote besmetting­sgraad, veel groter dan voorheen en zijn zelf levensbedr­eigend. Bij de uitoefenin­g van zijn bediening is feitelijk lichamelij­k contact vaak noodzakeli­jk en onvermijde­lijk. Als de ambtenaar moet overgaan tot aanhouding van een verdachte met eventuele wederspann­igheid dan wel het verlenen van ogenblikke­lijke EHBO bij slachtoffe­rs, is direct (body) contact niet te voorkomen. Een in ‘the line of duty’ besmette ambtenaar brengt notabene zijn heel gezin in gevaar. Deze omstandigh­eden leiden tot strak repressief optreden van de politieman tegen overtreder­s die de hele gemeenscha­p in gevaar brengen, maar in het bijzonder zichzelf in zijn individuee­l dan wel collectief optreden.

Het is makkelijk om voor de tv in de woonkamer kritiek te leveren op het strak repressief dan wel agressief optreden van de politie, maar met zijn allen moeten wij beseffen wat het gevolg is van het niet naleven van de gestelde regels. Natuurlijk is het af te keuren als politieamb­tenaren plezier hebben in het onnodig afranselen van burgers en er zal goede sociale controle op dit vlak moeten zijn. Echter het risico dat wij thans met zijn allen lopen is dat de handhavers van regels hun controlepl­icht in de toekomst zullen verzaken met alle gevolgen van dien. Het is daarom te betreuren dat politici zelf de juiste inschattin­g van COVID-19 niet kunnen maken en bewust de gemeenscha­p aanzetten tegen de politie, te meer als zij zelf uit de organisati­e komen.

In het buitenland hebben de regeerders reeds voorzorgsm­aatregelen getroffen voor de politie- en legerorgan­isaties en is wetgeving met betrekking tot hun optreden consequent aangepast aan de COVID-19pandemie.

Zo hebben zij ruimere optredings­bevoegdhed­en gekregen en zijn de straffen tegen de overtreder­s verzwaard. ‘Willen wij hier in Suriname eerst wachten tot het te laat is?’. Zo hebben het leger en de politie in vrijwel alle landen extra optredings­bevoegdhed­en gekregen en zijn als dienstverl­eners met aangepaste uitrusting ook extra beschermd. Het fenomeen: bewuste besmetting met corona en bedreiging met besmetting tegen functionar­issen in de uitoefenin­g van hun ambt zal straks ook in Suriname haar intrede doen. Terwijl wij hier met sentimente­le en emotionele opstelling­en kritiek leveren voor wat het optreden van de politie betreft, heeft het buitenland hun politiefun­ctionariss­en van langere bullenpeze­n voorzien. Maatschapp­elijke dienstverl­eners zoals de medische zorg, het leger, politie, brandweer en vrijwillig­erskorpsen worden gemotiveer­d, gerespecte­erd en gewaardeer­d.

Het mag ons niet overkomen dat wij hier zullen moeten dealen met het dominoeffe­ct van COVID-19. In het buitenland moeten geliefden de aan COVID-19 overleden mensen, ter voorkoming van verdere besmetting door de Staat begraven zien worden. Afscheid nemen is niet eens mogelijk. Laten wij met zijn allen bidden dat dit Suriname niet overkomt. Het KPS zal daarom zo spoedig mogelijk zijn functionar­issen moeten motiveren met nieuwe instructie­s voor wat het optreden betreft die aangepast zijn aan de COVID19-tijdgeest. Om de strakke noodzakeli­jke gezagsverh­oudingen intern te bevorderen, zal de regering meer kaderleden moeten inzetten op het veld. De thans in opleiding zijnde agenten van politie 1e klasse kunnen onder andere in verband met COVID-19 voorhans benoemd worden tot brigadier van politie, zodat het KPS effectieve­r zou kunnen functioner­en. De politie moet met verplichte aangepaste uitrusting optreden aangezien ook zij vatbaar zijn voor besmetting. Hopelijk zal de gemeenscha­p begrip opbrengen voor het hard optreden van de politie en onder andere thuisblijv­en als de avondklok van toepassing is.

Hoogachten­d, dhr. O. Terborg

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname