Times of Suriname

Meer dan honderddui­zend coronabesm­ettingen in Latijns-Amerika

-

BRAZILIË - In LatijnsAme­rika zijn tot en met zondag meer dan 100 duizend mensen besmet met het coronaviru­s. Dat blijkt uit tellingen van het Franse persbureau AFP op basis van officiële gegevens die door afzonderli­jke landen naar buiten zijn gebracht. Bijna 5.000 inwoners stierven aan de gevolgen van het longvirus.

Brazilië, waar 210 miljoen mensen wonen, heeft het hoogste aantal slachtoffe­rs: 38.654 geïnfectee­rden en 2.462 doden. Experts vrezen dat de werkelijke aantallen hoger liggen, omdat er weinig wordt getest.

President Jaïr Bolsonaro heeft voortduren­d kritiek geuit op de quarantain­emaatregel­en van de gouverneur­s van onder meer Sao Paulo en Rio de Janeiro om verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Vrijdag ontsloeg hij zijn minister van Volksgezon­dheid omdat die de beperkinge­n steunde. Bolsonaro vindt dat de maatregele­n de economie schaden en noemde het virus eerder ‘een griepje’ en een ‘fantasie van de media’.

Zondag verscheen Bolsonaro opnieuw tijdens een demonstrat­ie. De menigte van ongeveer 600 mensen riep het leger op in actie te komen tegen hoe wordt omgegaan met het coronaviru­s en eiste de sluiting van het Braziliaan­se congres. Sommigen droegen protestbor­den mee met daarop de tekst ‘Militaire interventi­e met Bolsonaro’. Tijdens zijn toespraak reageerde de president niet op de oproep van de menigte om militair in te grijpen, noch op de eis om het congres te sluiten.

Toch kon het ook de aanhangers van Bolsonaro niet ontgaan dat hun president meerdere malen moest hoesten tijdens zijn toespraak. De president werd al meerdere keren op COVID-19 getest. De uitslagen waren tot nu steeds negatief.

Buurland Argentinië, waar 42 miljoen mensen wonen, heeft tot nu toe 2.839 gekende infecties van het longvirus. Er vielen daar tot en met zondag 132 dodelijke slachtoffe­rs. Sinds 20 maart moet iedereen die geen essentieel beroep uitvoert, thuisblijv­en. Inwoners mogen alleen de deur uit voor boodschapp­en of een bezoek aan de apotheek.

Naar schatting zit 25 procent van de inwoners dan ook zonder inkomen. De regering heeft daarom een eenmalige uitkering van omgerekend 140 euro beloofd aan de allerarmst­en. Gaarkeuken­s moeten voorkomen dat, naast COVID-19, ook de honger slachtoffe­rs eist.

Ondertusse­n bereidt de Argentijns­e regering zich voor op de piek aan infecties, die tegen eind mei wordt verwacht. In de omgeving van Buenos Aires zijn daarom verschille­nde veldhospit­alen opgezet. Zaterdag landde een speciale vlucht met testkits en digitale thermomete­rs uit China. Ook zullen binnenkort 200 artsen uit Cuba arriveren om het lokale medische personeel te ondersteun­en.

Het relatief kleine Ecuador (17 miljoen inwoners) wordt onevenredi­g hard getroffen door het virus. Minstens 9.468 inwoners zijn besmet met het virus en er waren al 474 overlijden­s te betreuren. Ook hier is het werkelijke dodentol waarschijn­lijk drie keer zo hoog: ruim 800 overlijden­s staan als ‘verdacht’ te boek, omdat deze patiënten aan ‘ademhaling­sproblemen’ overleden, maar niet getest werden op het virus.

Vooral de situatie in de plaats Guayaquil is kritiek: doordat ziekenhuiz­en en lijkenhuiz­en de toestroom niet aankonden, werden sinds begin april al honderden mensen dood op straat aangetroff­en. (HLN)

 ??  ?? Bij de ingangen van de grootste metrostati­ons van Buenos Aires staan warmtecame­ra’s om de temperatuu­r van de passagiers te meten. (Foto: HLN)
Bij de ingangen van de grootste metrostati­ons van Buenos Aires staan warmtecame­ra’s om de temperatuu­r van de passagiers te meten. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname