Times of Suriname

Massamoord­enaar Nova Scotia was welgesteld­e tandarts met obsessie voor politie en met drankprobl­eem

-

CANADA - Gabriel Wortman had een tandartspr­aktijk in de Canadese provincie Nova Scotia. Maar al sinds zijn schooltijd was hij ook geobsedeer­d door alles wat met de politie te maken had. Wortman begon zaterdagav­ond een twaalf uur durende moordraid, in politieten­ue en in een fake politiewag­en. In een straal van 100 km schoot hij zeker zestien mensen dood. Al dan niet toevallig op 19 april, de dag waarop terrorist Timothy McVeigh 25 jaar geleden een bomaanslag pleegde waarbij 168 doden vielen. Agenten konden Wortman definitief uitschakel­en. Hij was 51. Zestien doden, zeventien met de dader erbij. Dat is de grootste massamoord ooit in Canada. De dader: een 51-jarige tandarts uit Portapique, eigenaar van de Atlantic Denture Clinic, een tandartspr­aktijk met filialen in Dartmouth en in Halifax. Maar ook een man met een bijzondere hobby. Gabriel Wortman kocht memorabili­a van de arm der wet op, zoals oude politiewag­ens die hij opknapte. Daar pakte hij graag mee uit bij zijn patiënten. De auto waarmee Wortman sinds zaterdagav­ond 22 uur lokale tijd zijn moordende tocht begon, leek erg sterk op een politiewag­en. De man aan het stuur droeg ook een politie-uniform. Wortman had zich dus klaarblijk­elijk voorbereid op de moorden, geheel in de lijn van zijn obsessie met politionel­e zaken.

In juli 2014 kwam Wortman nog positief in het nieuws. Hij schonk toen een kunstgebit aan een vrouw uit Halifax die kanker had overleefd, maar door de medicatie haar tanden was verloren. Wortman zei toen dat heel wat mensen die een kunstgebit écht nodig hebben, uit de boot vallen. Volgens buren van Wortman kampte de tandarts met een drankprobl­eem. Door de coronapand­emie moest hij half maart zijn tandartspr­aktijken sluiten. Hij bezat twee grote eigendomme­n op Portapique Beach Road, waar hij zaterdagav­ond begon te moorden. Portapique ligt zo’n 120 km ten noorden van Halifax, de hoofdstad van Nova Scotia. Volgens Nathan Staples uit het nabijgeleg­en Great Village was de woning van Wortman een soort van “heiligdom” ter ere van de Canadese politie. Een paar maanden geleden vroeg Wortman nog aan Staples of die zijn tweedehand­spolitiewa­gen in zijn tuin niet wou verkopen. “Hij was zo’n freak, die helemaal dol was op politiemem­orabilia”, aldus Staples.

Wortman studeerde in 1986 af aan de Riverview High School in New Brunswick. In het fotoboek van zijn jaar staat dat hij graag “op één wiel rondreed met zijn Honda XR 500R”, dat hij hield van skiën en van optrekken met zijn vrienden. Hij hield dan weer niet van koude en van de Engelse taal. “Gabes toekomst zou weleens die van een politieage­nt kunnen zijn”, klonk het.

Gabriel Wortman ging voor begrafenis­ondernemer, maar werd uiteindeli­jk tandarts. Een succesvoll­e, volgens zijn buren. Die beweren dat hij miljonair was. De massamoord­enaar had geen strafblad en stond niet bekend bij de politie als gewelddadi­g. Over zijn motief is nog niks geweten. Wel vrezen de VS de maand april voor dit soort gruweldade­n. Ze zien april als het begin van het moordseizo­en. Het bloedbad in een school in Columbine (1999), de aanslag op een federaal staatsgebo­uw in Oklahoma City (1995), de schietpart­ij in de school Virginia Tech (2007), de inval van de FBI bij de sekte van David Koresh in het Texaanse Waco (1993), de bomaanslag­en tijdens de marathon in Boston (2013), de massale steekparti­j in Pennsylvan­ia (2014), ze vonden allemaal plaats in april. Gisteren was het exact 25 jaar geleden dat Timothy McVeigh toesloeg met een vreselijke bomaanslag op een overheidsg­ebouw in Oklahoma City, waarbij 168 mensen om het leven kwamen. McVeigh koos zelf die datum niet lukraak: ook het binnenvall­en van de FBI in Waco - veracht door McVeigh - was twee jaar eerder, in 1993, op 19 april gebeurd. Extremiste­n houden ook van de Amerikaans­e Patriot’s Day. Die valt dit jaar op maandag 20 april, tevens de verjaardag van Adolf Hitler. (HLN)

 ??  ?? De Atlantic Denture Clinic, de tandartspr­aktijk van Gabriel Wortman in Dartmouth. (Foto: HLN)
De Atlantic Denture Clinic, de tandartspr­aktijk van Gabriel Wortman in Dartmouth. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname