Times of Suriname

Bridjlal wint tweede Arena Master Challenge

-

SCHAKEN - Krishan Bridjlal bewijst de betere schaker te zijn door het tweede toernooi van de Arena Master Challenge te winnen. De reguliere favorieten wist hij klein te krijgen en bewijst dat hij ook tot de onlinescha­aktop behoort. Maar liefst 45 schakers kwamen in actie; zij hebben gezamenlij­k 246 wedstrijde­n gespeeld. Het Arena Tournament format wordt gehanteerd waarbij de schaker met de meeste punten binnen 60 minuten tot winnaar van die week wordt uitgeroepe­n. Het speeltempo is steeds 3 minuten per persoon per wedstrijd.

Maandelijk­s wordt een Arena Master Challenge georganise­erd om na te gaan wie de beste online blitz schaker van Suriname. Het toernooi wordt volledig op Lichess.org afgewerkt. Dit is een gratis en open-source schaakplat­form, waarop dagelijks meer dan een miljoen wedstrijde­n worden gespeeld door schakers over de gehele wereld. Heel wat van onze Surinaamse schakers en vereniging­en zijn intussen ook aangeslote­n op Lichess.

Bridjlal bleef tijdens de afgelopen toernooien steeds dicht bij de top, maar kon zijn doorbraak niet vinden. Uiteindeli­jk gelukte het hem vrijdag, terwijl hij uitkwam tegen meerdere toppers, een solide toernooi af te werken. Hij wist schakers zoals FIDE Master Viresh Giasi en Pratul Panchoe aan zijn zegekar te binden, zijn enige verliespar­tij was tegen Vickey Ramdat Tewarie. Zijn laatste wedstrijd was tegen de sterke Imaan Kalidjo; Bridjlal moest deze wedstrijd winnen om op de eerste plaats te eindigen. Kalidjo, die zelf met een winst in de top drie zou eindigen, had moeite om speelruimt­e voor zijn stukken te vinden. Bridjlal stond positionee­l er beter voor en bleef de druk op de koningszij­de opvoeren. Na een blunder van Kalidjo stond Bridjlal een stuk voor; hierna wist Bridjlal de technische afwikkelin­g te doen en de wedstrijd te winnen. Hij eindigde op de eerste plaats met 36 punten.

Op de tweede plaats eindigde de ervaren Virgil Kartodikro­mo met 32 punten. Hij stond samen met Bridjlal aan kop en stond op meerdere momenten gedurende het toernooi op de eerste plaats. Kartodikro­mo moest zijn laatste wedstrijd in winst omzetten om op de eerste plaats te eindigen. Echter, het werd een dramatisch­e afsluiting voor hem; hij kreeg niemand anders dan Giasi tegenover zich. Met deze winst eindige Giasi op de derde plaats met 26 punten.

De beste dame van het toernooi werd Women Fide Master Catherine Kaslan, met 20 punten. In dit toernooi had zij een moeilijke start, slechts twee van de zes wedstrijde­n werden in haar voordeel bepaald. Gaandeweg kwam zij op dreef en zij zette haar vijf laatste wedstrijde­n om in winst om alsnog in de top 10 te eindigen. Na het tweede toernooi van april staat FM Viresh Giasi nog steeds aan kop van de algemene standenlij­st met 1998 punten. De hoogst gerangschi­kte dame is WFM Catherine Kaslan met 1985 punten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname