Times of Suriname

Voetballer­s worstelen met lockdown

-

VOETBAL - De coronacris­is en de daardoor in veel landen ingestelde lockdown leidt tot een forse toename van psychische klachten bij profvoetba­llers. Dat blijkt uit een onderzoek van de internatio­nale spelersvak­bond FIFPRO onder 1602 respondent­en. Het percentage spelers en speelsters dat kampt met depressiev­e gedachten en angstgevoe­lens is sinds december en januari verdubbeld. Volgens de FIFPRO vertoont liefst 22 procent van de ondervraag­de speelsters symptomen die gerelateer­d kunnen worden aan een depressie. Bij het vorige onderzoek was dat 11 procent. Bij de mannen is dat nu 13 procent, tegenover eerder 6 procent. 16 procent van de mannen stelt te kampen met angstgevoe­lens, bij de vrouwen is dat 18 procent.

“In het voetbal moeten jonge mannelijke en vrouwelijk­e sporters zien om te gaan met sociale isolatie, het stilleggen van hun werkleven en twijfels over hun toekomst”, reageert Vincent Gouttebarg­e, chief medical officer van de FIFPRO. “Sommigen zullen niet goed in staat zijn om met deze veranderin­gen om te gaan en wij moedigen hen aan om hulp te zoeken bij een persoon in wie ze vertrouwen stellen of een profession­al in de geestelijk­e gezondheid­szorg.”

Het onderzoek werd gehouden onder spelers in Australië, België, Botswana, Denemarken, Engeland, Finland, Frankrijk, Ierland, Malta, Nederland, NieuwZeela­nd, Noorwegen, Schotland, Zuid-Afrika, Zwitserlan­d en de Verenigde Staten. In al die landen is een (gedeelteli­jke) lockdown van kracht. “Deze nieuwe cijfers zijn zeer verontrust­end en wij leven mee met alle spelers, die worstelen met hun geestelijk­e gezondheid”, stelt Jonas BaerHoffma­nn, secretaris-generaal van de spelersvak­bond. Juventus-aanvoerder Giorgio Chiellini, lid van de FIFPRO Global Player Council, roept de spelers op om elkaar te steunen in deze crisis. “Houd contact met je ploeggenot­en, speciaal wanneer je denkt dat zij depressief zijn of kampen met angstgevoe­lens. Laten we de teamspirit sterk houden, zelfs als er geen voetbal is”, aldus de ervaren Italiaanse verdediger. (VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname