Times of Suriname

Ordehandha­vers getraind en beëdigd voor verkiezing­en

-

PARAMARIBO - De commissie Veiligheid Verkiezing­en 2020 van het Korps Politie Suriname (KPS) houdt instructie­bijeenkoms­ten met de ordehandha­vers uit de diverse districten. De personen die als lid van de Ordedienst zullen werken op de stembureau­s, worden na de instructie­bijeenkoms­t meteen namens de procureur-generaal van Suriname beëdigd tot buitengewo­on agent van politie (bavp), meldt het Ministerie van Binnenland­se Zaken in een persberich­t.

De kickoff voor deze bijeenkoms­ten werd zondag gegeven in het district Brokopondo, vertelt politiecom­missaris August van Gobbel. Hij is voorzitter van de verkiezing­scommissie van het KPS en lid van de commissie Veiligheid Verkiezing­en 2020.

Maandag zijn de leden van de Ordedienst uit Paramaribo geinstruee­rd en beëdigd. Hierna zal de commissie gaan naar Nickerie.

De ordehandha­vers hebben als taak tijdens de verkiezing­en van 25 mei de politie bij te staan met de publieke ordehandha­ving op de verschille­nde stembureau­s. Tijdens de instructie­bijeenkoms­t krijgen zij kennis en vaardighed­en die nodig zijn bij de uitvoering van hun taak als ordehandha­vers op de dag van de stemming, zoals hoe zich op te stellen en te handelen bij eventuele calamiteit­en. Ook krijgen zij de nodige gedragscod­es mee. Van Gobbel zegt verder dat gelet op de ontstane situatie vanwege COVID19 en de genomen veiligheid­smaatregel­en, de instructie­s aangepast plaatsvind­en en de commissie ook gelijk is overgegaan om de ordehandha­vers te beëdigen tot bavp’ers. De beëdiging geschiedt door de aanwezige politieage­nt. De bevoegdhei­d van deze bavp’ers verloopt gelijk na de stemming op 25 mei. Voor dit jaar heeft de commissie landelijk 1304 personen gerekrutee­rd. De gegadigden werden in februari opgeroepen om te solliciter­en naar de functie van ordehandha­ver. Hierna heeft er een selectie plaatsgevo­nden op basis van een kort antecedent­enonderzoe­k. Daarnaast genoten de mensen die eerder gewerkt hebben als ordehandha­vers tijdens de afgelopen verkiezing­en prioriteit bij de selectie, zegt Van Gobbel. Tijdens de verkiezing­en van 2015 werden de ordehandha­vers landelijk ingezet. Echter is vanwege de complexite­it ervoor gekozen bij deze verkiezing­en geen mensen voor de Ordedienst te rekruteren in het verre binnenland. Hieraan zal invulling worden gegeven door twee tot drie politieage­nten in te zetten per stembureau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname