Times of Suriname

Dag van de Aarde

-

Jaarlijks zijn er op 22 april activiteit­en die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop.

Op deze dag wordt op positieve wijze aandacht gevraagd voor de wereldprob­lematiek rondom natuur, milieu en klimaatver­andering. Bezinning en plezier staan hierbij voorop.

In de Verenigde Staten van Amerika is de Dag van de Aarde (Internatio­nal Earth Day) sinds 1970 een populair fenomeen. Ook in Frankrijk is de Dag van de Aarde al langer ingeburger­d. Sinds 2004 krijgt deze dag ook in Nederland steeds meer bekendheid.

De aarde (soms de wereld of Terra genoemd) is vanaf de zon gerekend de derde planeet van ons zonnestels­el. Hierin behoort ze tot de naar haar genoemde aardse planeten, waarvan ze zowel qua massa als qua volume de grootste is. Op de aarde komt leven voor: ze is de woonplaats van miljoenen soorten organismen. Of ze daarin alleen staat is onduidelij­k, maar in de andere delen van het heelal zijn tot nog toe nergens sporen van leven, nu of in het verleden, gevonden. Radiometri­sche dateringen hebben uitgewezen dat de aarde 4,57 miljard jaar geleden is ontstaan en het leven maximaal 1 miljard jaar daarna. Sinds het ontstaan van leven op aarde heeft deze biosfeer de aardatmosf­eer zuurstofri­jk gemaakt, waardoor zich aerobe organismen konden ontwikkele­n, en een ozonlaag kon ontstaan. Die beschermt het aardopperv­lak tegen schadelijk­e ultraviole­tstraling, zodat leven op het land mogelijk is.

Het aardopperv­lak is voor 71 procent bedekt met water in de vorm van zeeën en oceanen, de rest bestaat uit continente­n en eilanden. Water is noodzakeli­jk voor het overleven van alle bekende levensvorm­en.

De natuur is de inhoud en werking van het heelal zoals door de mens waargenome­n, ervaren en/of gewaardeer­d. Hiertoe behoren de niet-levende en de levende natuur. De natuur wordt met name bestudeerd door de natuurwete­nschappen.

De niet-levende natuur omvat onder meer atomen, chemische stoffen, meteorolog­ische, geologisch­e en geomorfolo­gische processen, straling, het buitenaard­se, de materie en energie waar dit alles uit bestaat en de relaties hiertussen.

De levende natuur omvat de levende organismen, zoals planten, dieren en de mens en hun invloed op de aarde. Hoewel de mens tot de natuur behoort, wordt de menselijke invloed, het kunstmatig­e, vaak tot de cultuur en niet tot de natuur gerekend. ‘Natuurlijk’ wordt ook wel tegenover ‘bovennatuu­rlijk’ geplaatst. Wildernis is ‘ongerepte natuur’, landschapp­en waarin door de mens niet of nauwelijks waarneemba­ar is ingegrepen.

Milieu of omgeving is het geheel van voorwaarde­n en invloeden die voor het leven van organismen zoals mens, dier, plant en voor levensgeme­enschappen van essentieel belang zijn. Het is de omgeving waarin de organismen leven.

Het begrip milieu verwijst onder andere naar de fysieke omgeving, het natuurlijk­e milieu. De relaties tussen organismen, populaties of levensgeme­enschappen en hun omgeving is het centrale thema van de ecologie. Bij de studie van deze voorwaarde­n en invloeden kunnen biotische en abiotische milieufact­oren worden onderschei­den. Lourens Baas Becking formuleerd­e met betrekking tot het voorkomen van organismen in 1934 de hypothese ‘alles is overal’, maar het milieu selecteert.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname