Times of Suriname

Asielzoeke­rscentrum Rotterdam dicht

-

ROTTERDAM - Het asielzoeke­rscentrum (azc) in Rotterdam sluit op 1 juli 2021 de deuren, omdat het contract van de woonlocati­e niet verlengd wordt. Dat heeft de gemeente gisteren bekend gemaakt. De bewoners moeten voor 1 juli 2021 overgeplaa­tst zijn. De locatie werd in 2016 in gebruik genomen als noodvoorzi­ening, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoeke­rs (COA) opzoek was naar extra bedden. In totaal kunnen er in het centrum 600 asielzoeke­rs worden opgevangen in 78 woonunits. Het contract verloopt volgend jaar zomer.

Binnen de Rotterdams­e coalitie zorgde het azc voor problemen. Coalitiepa­rtij VVD lag overhoop met D66 omdat de laatste partij tegen de gemaakte afspraken in het azc toch open wilde houden. Volgens de democraten kon de inburgerin­g van kansrijke asielzoeke­rs sneller verlopen als het centrum werd opengehoud­en, meende de partij.

“Er is aan de deur gerammeld om te kijken of die open kan, maar hij zit op slot en ik heb de sleutel ingeslikt’’, stelde VVD-raadslid Tim Versnel daarop.

Burgemeest­er Ahmed Aboutaleb had bij de komst van het azc al gesteld dat het geen dag langer open zou blijven dan afgesproke­n.

“We hadden er al een beetje rekening mee gehouden”, zegt een woordvoerd­er van het COA. “Toch hopen we in gesprek te kunnen met de gemeente Rotterdam over een mogelijke nieuwe locatie, omdat er groot tekort is aan opvangplek­ken in het westen van het land. Ook zitten we nog steeds met een gebrek aan capaciteit”, vertelt de zegsman. “Door corona ligt de asielproce­dure nu vrijwel helemaal stil, maar het tekort aan opvang zal niet direct zijn opgelost als de aanvragen weer worden opgestart. De hoge bezettinge­n blijven een probleem.”

De gemeente gaat nu een nieuwe bestemming voor het azc-terrein bekijken. Zo wordt er nagedacht om er een parkeerter­rein voor ‘zero emissie’ bussen te bouwen. Ook zijn er plannen voor de bouw van een nieuwe woonzorgvo­orziening.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname