Times of Suriname

Sri Lanka herdenkt paasaansla­gen op kerken en hotels

-

SRI LANKA - In Sri Lanka zijn de aanslagen herdacht die precies een jaar geleden, op Eerste Paasdag, werden gepleegd op kerken en hotels op het eiland. Vanwege de uitbraak van het coronaviru­s zijn publieke bijeenkoms­ten geschrapt en de Sri Lankanen staan vooral vanuit huis of - op afstand - in de kerk stil bij de slachtoffe­rs en hun naasten. Op 21 april vorig jaar bliezen zelfmoordt­erroristen delen van drie kerken en drie hotels op, verspreid over het hele eiland. Daarbij kwamen meer dan 250 mensen om het leven, onder wie drie Nederlande­rs. Honderden anderen raakten gewond.

De aanslagen worden toegeschre­ven aan twee Sri Lankaanse islamitisc­he splintergr­oeperingen. Ze zijn opgeeist door IS.

Kardinaal Malcolm Ranjith, de aartsbissc­hop van hoofdstad Colombo, riep christelij­ke inwoners van Sri Lanka gisteren in een televisiet­oespraak op om thuis te bidden en een lamp aan te doen. “We staan stil bij al die mensen die hun leven hebben verloren, bij hen die ernstig gewond raakten of geliefden zijn kwijtgeraa­kt, bij families die zijn verscheurd.” De kardinaal uitte kritiek op de voormalige Sri Lankaanse regering, die ten tijde van de aanslagen onder leiding stond van president Sirisena. De veiligheid­sdienst van Sri Lanka bleek voor aanslagen te zijn gewaarschu­wd door buitenland­se inlichting­endiensten. “We zijn bevriende naties dankbaar dat ze voorafgaan­d aan de aanslagen en op verschille­nde momenten veiligheid­sinformati­e met ons hebben gedeeld, die onze politieke leiders helaas niet serieus hebben genomen”, zei kardinaal Ranjith in zijn toespraak. De voormalige politieche­f en een topambtena­ar van het Sri Lankaanse ministerie van Defensie worden momenteel vervolgd wegens vermeende nalatighei­d in aanloop naar de aanslagen. (NOS)

 ??  ?? Een kind met een mondmasker op bij een herdenking­sdienst. (Foto:NL-Nieuws)
Een kind met een mondmasker op bij een herdenking­sdienst. (Foto:NL-Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname