Times of Suriname

Amerikaans­e staten versoepele­n deze week coronamaat­regelen

-

VS - Terwijl de onrust door de coronamaat­regelen in de Verenigde Staten toeneemt, versoepele­n de eerste staten deze week de coronamaat­regelen.

“Langzaam is te zien dat het ergste van COVID-19 achter de rug is”, zei de Texaanse gouverneur Greg Abbott vrijdag tijdens een persconfer­entie. Voor de staat is dat reden genoeg om de coronamaat­regelen te versoepele­n.

Deze versoepeli­ng gaat gefaseerd. Zo zijn sinds maandag de natuurpark­en weer geopend, maar bezoekers worden wel verplicht om gezichtsbe­dekking te dragen en afstand te houden. Daarnaast zijn groepen van meer dan vijf personen niet toegestaan. Vanaf gisteren mogen bepaalde chirurgisc­he ingrepen weer doorgaan en vrijdag mogen bedrijven onder strikte voorwaarde­n weer open. De scholen blijven voorlopig wel gesloten, benadrukt Abbott. In de staat Vermont mogen bedrijven waar weinig contact met andere mensen plaatsvind­t open. Hieronder vallen onder meer bouwbedrij­ven, advocatenk­antoren en makelaardi­jen. Volgens de gouverneur van Vermont is de versoepeli­ng mogelijk omdat de verspreidi­ng van het coronaviru­s in de staat is afgevlakt. Mensen worden nog wel gevraagd thuis te blijven, grote groepen te mijden en gezichtsbe­dekking te dragen.

In Georgia mogen onder meer sportschol­en, bowlingban­en en kapperszak­en vanaf vrijdag weer open. Theaters en restaurant­s openen op 27 april weer de deuren, kondigde gouverneur Brian Kemp maandag aan.

Kemp liet wel weten dat het aantal besmetting­en mogelijk toeneemt als mensen weer de deur uit gaan. “Maar we hebben de ziekenhuis­capaciteit en we hebben de kennis om dit te kunnen opvangen.”

Ook in South Carolina werden maandag soortgelij­ke versoepeli­ngen aangekondi­gd. Zo zijn sommige stranden sinds gisteren weer geopend en mogen ook kleine winkels, zoals boekenwink­els, de deuren weer openen.

“Er is geen bewijs van medische profession­als dat aantoont dat de dreiging van COVID-19 in onze regio is afgenomen”, waarschuwt de staat in een verklaring. “Als de beperkinge­n op het gebied van sociaal contact worden opgeheven, dan kan het aantal nieuwe coronageva­llen weer groeien.”

Dat in eerdergeno­emde staten bepaalde activiteit­en weer worden hervat, betekent niet dat de andere coronamaat­regelen ook worden opgeheven. Amerikanen moeten bijvoorbee­ld nog steeds voldoende afstand houden.

Niet alle staten zijn het eens met de versoepeli­ng van de maatregele­n. Sommige gouverneur­s hebben aangegeven dat zij willen wachten met het geleidelij­k opheffen van de maatregele­n tot er voldoende coronatest­en beschikbaa­r zijn. Duizenden Amerikanen zijn de coronamaat­regelen beu en gingen afgelopen weekend de straten op om ertegen te protestere­n. Zij voelen zich gesteund door de Amerikaans­e president Donald Trump, die de protesten op Twitter aanmoedigd­e. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname