Times of Suriname

Amnesty: Aantal executies wereldwijd blijft afnemen, piek in Saudi-Arabië

-

SAUDI-ARABIË - Het aantal executies in de wereld blijft afnemen, bleek gisteren uit een jaarlijks rapport van mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal. Een kleine minderheid van landen gebruikt de doodstraf echter intensieve­r, waaronder Saudi-Arabië.

Ten opzichte van 2018 lag het aantal executies in 2019 ongeveer 5 procent lager. In 2019 werden minstens 657 mensen geëxecutee­rd, tegenover zeker 690 in 2018. In de laatste tien jaar lag het aantal executies niet zo laag.

Bij de cijfers moet wel een kanttekeni­ng worden geplaatst. Bepaalde landen, waaronder Wit-Rusland, China en Vietnam, publiceren geen officiële cijfers over de doodstraf. Daardoor zijn de cijfers niet volledig. Amnesty Internatio­nal verzamelt daarom ook informatie van families van nabestaand­en, de media en andere maatschapp­elijke organisati­es. Hieruit blijkt dat China met duizenden executies per jaar al jaren op nummer één staat. Bij landen als NoordKorea en Vietnam blijft het echter gissen naar het aantal executies, aldus de organisati­e.

Hoewel het aantal executies de laatste jaren dus lijkt af te nemen, ziet Amnesty Internatio­nal dat in landen als Saudi-Arabië, Irak, ZuidSoedan, Iran en Jemen in 2019 juist meer executies plaatsvond­en.

Saudi-Arabië vestigde met 184 executies een record. Volgens Amnesty Internatio­nal werden de meeste mensen ter dood veroordeel­d voor drugsgerel­ateerde misdrijven en moord. “Maar de doodstraf wordt ook steeds vaker gebruikt als politiek wapen tegen dissidente­n van de sjiitische minderheid in het land”, aldus de organisati­e.

Toch is wereldwijd­e afschaffin­g van de doodstraf volgens Amnesty Internatio­nal binnen bereik. Vooral in Japan en Singapore daalde het aantal executies. In Afghanista­n vonden er voor het eerst sinds 2010 geen executies plaats. Inmiddels hebben 142 landen de doodstraf in de wet of in de praktijk afgeschaft. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname