Times of Suriname

Joe Biden zou geen seconde twijfelen over Michelle Obama als potentiële running mate

-

VS - Democratis­ch presidents­kandidaat Joe Biden (77) heeft op de Amerikaans­e televisie herhaald dat hij ‘geen seconde’ zou twijfelen mocht voormalig first lady Michelle Obama (56) te kennen geven dat ze zijn running mate zou willen zijn voor de verkiezing­en in november.

“Ze is briljant”, reageerde Biden op de vraag van een reporter van KDKA. “Ze weet hoe het werkt. Ze is echt een geweldige vrouw. De Obama’s zijn heel goede vrienden.”

Het is niet de eerste keer dat Biden laat vallen dat hij Michelle Obama wel zou zien zitten als zijn potentiële vicepresid­ent. Hij zei er meteen ook wel weer bij dat hij niet denkt ‘dat ze zin heeft om nog eens in het Witte Huis te wonen’.

Obama liet zelf ook al verscheide­ne keren verstaan dat ze geen ambities in die richting heeft. Onder meer in haar memoires Becoming uit 2018 schreef ze: “Ik zal het hier rechtuit zeggen: ‘ik heb niet de intentie om me verkiesbaa­r te stellen.’ Ooit.” Ze wil naar eigen zeggen focussen op haar organisati­e When We All Vote, die mensen wil stimuleren om te gaan stemmen.

Meer nog: Michelle Obama heeft haar steun voor de kandidatuu­r van Biden nog niet officieel uitgesprok­en. De afgelopen dagen maakten verscheide­ne Amerikaans­e media er wel gewag van dat het nu niet meer lang zou duren. De steun van de immens populaire voormalige first lady kan Biden flink helpen. Vorig jaar kwam ze nog als ‘meest bewonderde vrouw’ uit een wereldwijd­e bevraging van databedrij­f YouGov. Barack Obama (58) – die zijn steun wel al toezegde – kwam bij de mannen op de tweede plaats, na medeoprich­ter van computerbe­drijf Microsoft en filantroop Bill Gates.

Het weerhoudt de fans van Michelle Obama en veel Democraten er evenwel niet van om te dromen. Desondanks zou ze volgens de Amerikaans­e nieuwssite Politico niet op het lijstje met ruwweg een dozijn namen staan die Biden in alle ernst overweegt als running mate. Volgens Biden zou het proces om een potentiële vicepresid­ent te vinden nog maar pas begonnen zijn. “We zullen binnenkort het comité samenstell­en dat zich daarmee bezig moet houden en we zullen de potentiële kandidaten beginnen door te lichten”, zei hij nog.

Hij laat daarbij nog niet in zijn kaarten kijken, maar drukte er al op dat hij met een vrouw in zee wil gaan. “Mijn administra­tie moet representa­tief zijn voor de samenlevin­g”, klinkt het.

Bij de mogelijk kandidaten circuleren namen als die van senator en voormalige presidents­kandidaat Kamala Harris en Stacey Abrams, die in 2018 de gouverneur­sverkiezin­g van Georgia verloor van haar Republikei­nse tegenkandi­daat. Abrams was de eerste AfroAmerik­aanse vrouw van een grote partij die een gooi deed naar het gouverneur­schap van een Amerikaans­e staat. (HLN)

 ??  ?? Een demonstran­t houdt een protestbor­d omhoog. (Foto: NOS)
Een demonstran­t houdt een protestbor­d omhoog. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname