Times of Suriname

Rosebel Gold Mines en Staatsolie tekenen overeenkom­st

-

PARAMARIBO - Rosebel Gold Mines (RGM) en Staatsolie hebben woensdag een overeenkom­st tot vestiging van een Vennootsch­ap onder Firma (VoF) tussen beide bedrijven onderteken­d. Deze VoF heeft betrekking op de concessieg­ebieden binnen het gemeenscha­ppelijk belangenge­bied, die vallen onder de bestaande Delfstoffe­novereenko­mst met Suriname, waaronder de mijnconces­sie Saramacca.

“De bestaande mijnconces­sie Gross Rosebel, waarbij RGM 95 procent van het aandelenka­pitaal bezit en 5 procent van Suriname is, is geen onderdeel van deze VoF”, meldt RGM in een persberich­t.

Staatsolie, die tevens een 25 procent belang in Newmont Suriname heeft als commandita­ire vennoot, is door Suriname aangewezen om haar onverdeeld­e 30 procent belang in de VoF te beheren, samen met alle bijbehoren­de rechten en verplichti­ngen. Dit is door Staatsolie geacceptee­rd. Deze investerin­g heeft Staatsolie kunnen realiseren met fondsen die opgehaald zijn bij de laatste obligatieu­itgifte en is mede mogelijk geweest met het vertrouwen van de Staatsolie-investeerd­ers. Staatsolie vervangt als nieuwe partner de entiteit NV1 die oorspronke­lijk in de tweede wijziging van de Delfstoffe­novereenko­mst, gesloten in juni 2013, door Suriname was aangewezen om zijn 30 procent investerin­g te beheren.

Op grond van de overeenkom­st tussen RGM en

Staatsolie zal de VoF volgt worden beheerd: De datum van overdracht van de VoF is van kracht ingaande de datum van onderteken­ing van de overeenkom­st; 22 april 2020.

Op grond van de overeenkom­st is Staatsolie geacht een eerste bijdrage te leveren die gelijk is aan 30 procent van alle bedrijfs- en kapitaalui­tgaven in verband met het Saramaccap­roject, met inbegrip van de acquisitie­kosten en de exploratie-uitgaven binnen het VoF-gebied. Dienoveree­nkomstig heeft Staatsolie aan RGM een eerste

als bedrag van USD 34 miljoen als onderdeel van een totaal verschuldi­gd bedrag van USD 54,9 miljoen betaald. Het resterende bedrag zal, naast de lopende bedrijfsen kapitaalko­sten, inclusief management­vergoeding en rente, worden betaald uit de goudtegoed­en van Staatsolie voortvloei­end uit de VoFovereen­komst. Er zal een bestuur worden opgericht dat toezicht houdt op de VoF en haar activiteit­en welke bestaat uit vier vertegenwo­ordigers van RGM en twee van Staatsolie.

RGM blijft de uitvoerder van de VoF en heeft de algehele management­verantwoor­delijkheid voor de activiteit­en van de VoF. 70 procent van de productie uit de VoF, inclusief de mijnconces­sie Saramacca, zal aan RGM worden toegereken­d, en 30 procent aan Staatsolie. Alle royalty’s en belastinge­n die overeenkom­stig de Delfstoffe­novereenko­mst verschuldi­gd zijn, zullen door elke VoF-partij worden betaald in verhouding tot haar deelneming. Het productiep­rofiel van Iamgold voor RGM vanaf 2020, bevat reeds de 70-30 splitsing voor Saramacca.

“Wij zijn verheugd om Staatsolie te verwelkome­n als onze VoF-partner voor de uitbreidin­g van de goudproduc­tie van de Rosebel”, aldus Gordon Stothart, president & CEO van Iamgold. “Ze brengen in dit partnersch­ap zowel de zakelijke ervaring als de ervaring in de delfstoffe­nindustrie. De onderteken­ing van de VoF-overeenkom­st is het resultaat van vele jaren van inspanning­en, en ik wil alle betrokken partijen, waaronder de Surinaamse regering, Staatsolie en het Iamgold/ Rosebel-team, bedanken voor hun inspanning­en om dit succesvoll­e resultaat te bereiken”.

Rudolf Elias, CEO van Staatsolie, is ook tevreden over het behaalde resultaat: “Met deze participat­ie vergroot Staatsolie haar aandeel in de grootschal­ige goudmijnbo­uw en geeft verder invulling aan haar diversific­atiestrate­gie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname