Times of Suriname

COVID-19-lijken mogen Suriname niet binnenkome­n

-

PARAMARIBO – De lijken van personen die als gevolg van COVID-19 zijn overleden in het buitenland en overgebrac­ht willen worden naar Suriname, worden niet 'toegelaten'. “Wij hanteren dezelfde protocolle­n als van de regio en dat houdt in dat voor COVID19-lijken geen toestemmin­g wordt verleend om het land binnen te brengen. Dit, omdat deze lijken op een specale manier verder afgehandel­d moeten worden en het niet veilig is om ze te vervoeren via onder andere een vlucht naar een ander land”, zegt Cleopatra Jessurun de directeur van Volksgezon­dheid.

Jessurun zegt dat volgens de adviezen van de gezondheid­sorganisat­ie een COVID-19-lijk gecremeerd zou moeten worden. “Men kan hierna dan wel toestemmin­g krijgen om de overblijfs­elen die dan meestal in een urn worden geplaatst naar Suriname over te brengen, maar dan worden hiervoor ook strenge protocolle­n in acht genomen”, zegt de directeur.

Bij de repatriati­evlucht die op 20 april is uitgevoerd uit Nederland waren er aanvragen om met dezelfde vlucht ook vier lijken over te brengen naar Suriname. “Uit de stukken die wij van de patholoog anatoom hebben gehad in Nederland, bleek dat het om twee COVID19lij­ken ging en bij de twee anderen was het niet duidelijk wat de exacte doodsoorza­ak was. Al deze verzoeken zijn daarom gewijgerd en er is meer specifieke informatie gevraagd over vooral de doodsoorza­ak van de personen, omdat het volgens de protocolle­n belangrijk is om te weten onder welke omstandigh­eden de persoon is overleden”, zegt Jessurun.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname