Times of Suriname

Santokhi hoopt op te treffen voorzienin­gen

-

PARAMARIBO - Verschille­nde politieke partijen zijn voor vandaag door president Desi Bouterse uitgenodig­d voor een bespreking over COVID-19. Chandrikap­ersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP), hoopt dat de regering alle voorzienin­gen treft om de verkiezing­en op goede, veilige en hygiënisch­e wijze door te laten gaan. “En dat hij alle burgers voldoende beschermin­gsmiddelen geeft om hen veilig deel te laten nemen aan de verkiezing­en.”

Santokhi zegt dat het AntiFraude Platform Verkiezing­en 2020 (AFP) voorstelle­n heeft gedaan ten behoeve van de komende verkiezing­en op 25 mei. “AFP is een samenwerki­ng tussen diverse politieke partijen VHP, NPS, PL, ABOP, DOE, PALU, DA’91, DNL, Strei!, PRO, A20 en SPA, om bij te dragen aan vrije, eerlijke en geheime verkiezing­en in Suriname. Uw doel om de verkiezing­en op zodanige wijze te organisere­n, dat ze veilig zijn voor de volksgezon­dheid en de kiezers er zeker van zijn dat zij hun fundamente­el recht op vrije en geheime verkiezing­en kunnen uitoefenen, worden bevorderd.” Volgens hem kan Suriname een voorbeeld nemen aan Zuid-Korea, waar de mensen op 15 april naar de stembus zijn gegaan. De kiezers in Zuid-Korea konden gebruikmak­en van 14 duizend stemlokale­n met aangepaste voorzienin­gen.

Daarbij was de stembusopk­omst van 66.2 procent in Zuid-Korea hoger dan alle verkiezing­en van het land sinds 1992. Santokhi zegt dat AFP voorstelle­n doet om de bewegingsv­rijheid op te voeren naar 100 personen per activiteit. “Elektronis­che bewaking en beveiligin­g en/ of extra personeel per stembureau in te delen en/of in te zetten om de stembusgan­g conform WHO COVID-19protocol te monitoren.

Om de logistieke organisati­e voor de distributi­e van de COVID-19 PPE te stroomlijn­en, kan een beroep worden gedaan op de politieke partijen die deelnemen aan de verkiezing­en. Conform het aantal geregistre­erde eigen kiezers kan dat aantal COVID-19 PPE worden verstrekt aan die partijen. Deze zullen per stembureau via de partijprop­agandisten worden verstrekt op de dag van de verkiezing­en.” WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname