Times of Suriname

Tweede bijeenkoms­t vertegenwo­ordigers diplomatie­ke missies en internatio­nale organisati­es

-

PARAMARIBO Het Ministerie van Buitenland­se Zaken (BUZA) heeft in samenwerki­ng met het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) woensdag, een tweede bijeenkoms­t gehouden voor de hoofden van diplomatie­ke en consulaire vertegenwo­ordigingen en internatio­nale organisati­es, geaccredit­eerd bij Suriname. Het doel van deze sessie was om informatie te verschaffe­n over de speciale maatregele­n en protocolle­n in voorbereid­ing met betrekking tot internatio­nale waarnemers bij de algemene, vrije en geheime verkiezing­en op 25 mei dit jaar, tegen de achtergron­d van de COVID19pan­demie. Dit meldt BUZA in een persberich­t.

Aan deze belangrijk­e vergaderin­g namen tevens deel het Ministerie van Volksgezon­dheid en de voorzitter van het Onafhankel­ijk Kiesbureau. Naast de internatio­nale organisati­es, OAS, ACP, CARICOM en EU, participee­rden ook de vertegenwo­ordigers van Brazilië, Canada, China, Cuba, Engeland, Frankrijk, Guyana, Haïti, India, Indonesië, Nederland, Venezuela en de VSA. BUZA-minister Yldiz PollackBei­ghle benadrukte bij de opening het doel van de vergaderin­g in het belang van het continuere­n van de informatie­verstrekki­ng en het waarborgen van de betrokkenh­eid van de waarnemers bij het verkiezing­sproces. De bewindsvro­uw deelde mede dat er thans wordt gewerkt aan het opstellen van de relevante COVID19pro­tocollen voor waarnemers. Voorts is geïnformee­rd dat reeds bevestigin­g is ontvangen van de OAS voor het zenden van waarnemers, terwijl de ACP en de Caricom dit in positieve overweging hebben genomen. In dit kader heeft de minister de aanwezigen gevraagd om zo spoedig mogelijk hun participat­ie als waarnemers kenbaar te maken, gelet op de organisato­rische en logistieke voorbereid­ingen. BIZAminist­er Mike Noersalim, noemde de maatregele­n die het ministerie reeds heeft getroffen met betrekking tot de COVID19cri­sis, zodat de werkzaamhe­den kunnen voortgaan met inachtnemi­ng van de gezondheid­svoorschri­ften. De minister is verder ingegaan op de activiteit­en die in de komende periode zullen plaatsvind­en voor wat betreft de verkiezing­en, waarbij het gaat om verzamelli­jst voor geldige kandidaten, distributi­e van de oproepings­kaarten en het printen van de stembiljet­ten. Er zullen voor de dag van de verkiezing­en speciale maatregele­n worden getroffen die de gezondheid en veiligheid van eenieder garanderen. De voorzitter van het OKB, Jennifer van Dijk-Silos, gaf de updates met betrekking tot de minimale protocolle­n, die het OKB hanteert vanwege COVID19 en gaf te kennen dat afhankelij­k van de situatie de protocolle­n zullen worden aangepast.

Namens de minister van Volksgezon­dheid heeft de onderdirec­teur Robert Mohamed informatie verschaft over een concept-document met protocolle­n, dat in samenwerki­ng met de PAHO is opgesteld. De regering heeft vanaf juni vorig jaar demarches ondernomen om internatio­nale waarnemers uit te nodigen voor de algemene, vrije en geheime verkiezing­en, die op g 25 mei dit jaar zullen worden gehouden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname