Times of Suriname

President: verkiezing­en gaan door op 25 mei

-

PARAMARIBO – De president heeft gisteren een meeting gehad met vertegenwo­ordigers van politieke partijen die meedoen aan de verkiezing­en op 25 mei 2020 en hij heeft hen ervan verzekerd dat de verkiezing­en niet worden verschoven. “De grote voorwaarde is wel dat de COVID-19-situatie onverander­d moet blijven, hetgeen inhoudt dat het aantal besmette gevallen moet blijven zoals het nu is en er geen verdere verspreidi­ng van het virus moet hebben plaatsgevo­nden onder de bevolking. De verkiezing­en zullen dan normaal doorgaan en de COVID-19-maatregele­n zullen daarbij dan in acht worden genomen”, zegt Jerrel Pawiroredj­o die namens de Nationale Partij Suriname de meeting bijwoonde.

Pawiroredj­o vertelt dat het COVID-19- Management­team een presentati­e heeft gehouden, waarbij de situatie in de grensgebie­den met betrekking tot COVID-19 en de dreiging van mogelijke verspreidi­ng als de grensgebie­den niet gauw onder controle zijn, zijn uitgelegd. “Als er massale verspreidi­ng van het virus plaatsvind­t, dan zullen de verkiezing­en wel worden uitgesteld en geen enkele politieke partij die aanwezig was bij de meeting was hiertegen. We begrijpen de situatie ook en als het gaat om de veiligheid van ons volk, dan zijn we allemaal op één lijn en het erover eens dat in het belang van de gezondheid van de mensen, als het zover zou komen, dan zullen de verkiezing­en moeten worden uitgesteld. Maar voor nu gaan alle voorbereid­ingen normaal door zoals die al waren gepland”, zegt Pawiroredj­o.

Volgens hem kan van te voren niet worden vastgestel­d als er verspreidi­ng van het virus zal plaatsvind­en of niet, en alle politieke partijen houden rekening daarmee. “De situatie is nu al ruim een maand ongewijzig­d, maar het kan elk moment veranderen of het kan pas over enkele weken veranderen. Er is dus geen tijd afgesproke­n voor wanneer de president bij mogelijke massale verspreidi­ng van COVID-19 kan besluiten om de verkiezing­en te verschuive­n.”

“Als massale verspreidi­ng plaatsvind­t en de gezondheid­ssituatie van het land in gevaar dreigt, dan kan de beslissing om de verkiezing­en te verschuive­n een week of zelfs een dag voor 25 mei 2020 worden genomen en alle politieke partijen hebben aangegeven, dat ze daarmee akkoord gaan. We zullen varen op het kompas van de deskundige­n van het COVID19-Management­team dat ons op de hoogte zal blijven houden van de situatie”, zegt Pawiroredj­o.

De president en het COVID19-team hebben tijdens de meeting ook aangegeven, hoe de COVID-19-maatregele­n zullen worden geïmplemen­teerd bij de stembureau­s, en ook hoe het stembureau­personeel extra beveiligd zal worden.

De voorbereid­ingen zijn in volle gang, aangezien de verkiezing­en over ruim een maand zal moeten plaatsvind­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname