Times of Suriname

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

-

28 april is door de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie (IAO) uitgeroepe­n tot jaarlijkse Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (World Day for Safety and Health at Work). Deze internatio­nale dag focust op de preventie van arbeidsong­evallen en beroepszie­kten.

Een ‘arbeidsong­eval’ is een ongeval op het werk of onderweg van en naar het werk. Het is een van de sociale risico’s die worden vergoed door de Sociale Zekerheid. Als aan de voorwaarde­n voor een arbeidsong­eval voldaan is, wordt de schade die daarvan het gevolg is volledig vergoed door een verzekerin­gsmaatscha­ppij.

Vooraleer men kan spreken van een ‘bedrijfson­geval’, moet volgens de wetgeving en rechtspraa­k aan een aantal voorwaarde­n zijn voldaan: Het moet gaan om een plotseling­e gebeurteni­s.

Deze vereiste wordt gesteld om het onderschei­d te maken met een ‘beroepszie­kte’, die een ander vergoeding­ssysteem kent. Vroeger moest het gaan om een ‘abnormale plotseling­e gebeurteni­s’, maar dit vereiste wordt niet meer gesteld.

Ook hier probeerde men duidelijk de beroepszie­kten van de arbeidsong­evallen te onderschei­den. Na veel gepraat werd door het Hof van Cassatie beslist dat slechts één van de oorzaken van de plotseling­e gebeurteni­s een ‘externe kracht’ moet zijn. Een voorbeeld om dit aan te tonen, is het volgende:

Als een werknemer valt door een hartaanval en met zijn gezicht in het zand valt en stikt, is er dan sprake van een arbeidsong­eval met een externe oorzaak. De verzekeraa­r zal met alle middelen proberen te bewijzen dat de schade hier het gevolg is van een interne oorzaak, namelijk de hartaanval, terwijl de weduwe van de overleden man er alle belang bij heeft om te zeggen dat het om een externe oorzaak gaat (het stikken in het zand), anders wordt zij niet vergoed. Om deze situaties te voorkomen, is beslist dat één externe oorzaak zou volstaan. In het aangehaald­e voorbeeld, gaat het dus om een externe oorzaak en wordt de weduwe vergoed.

Er moet een letsel zijn

Dit letsel moet niet zuiver fysiek zijn en al evenmin plotseling. De kwalificat­ie ‘plotseling’ is belangrijk om de ongevallen aan te duiden die pas na lange tijd gevolgen hebben. Een voorbeeld: Als een man een baksteen op zijn hoofd krijgt op het werk, kan het lijken of alles in orde is. Het zou kunnen dat pas maanden later blijkt dat er ernstige schade aan de hersenen is. Om de verzekeraa­rs te snel af te zijn en te voorkomen dat zij zouden gaan discussiër­en over de schade, wordt gezegd dat de ‘schade niet onmiddelli­jk na het ongeval moet optreden om vergoedbaa­r te zijn’.

Ook over deze vereiste is al veel inkt gevloeid. Uiteraard is het vanzelfspr­ekend dat vooraleer er sprake kan zijn van een arbeidsong­eval er sprake moet zijn van een arbeidsove­reenkomst. Nochtans geldt dit vereiste niet altijd. Immers, studenten en zelfs mensen zonder arbeidsove­reenkomst (zwartwerke­rs en tewerkgest­elde illegalen) hebben recht op dezelfde beschermin­g die de Arbeidsong­evallenwet biedt aan ‘gewone’ werknemers. (Bron:Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname