Times of Suriname

‘Drugshande­l gaat onverminde­rd door ondanks coronacris­is’

-

ROTTERDAM - De internatio­nale drugshande­l gaat ondanks de coronacris­is gewoon door. Er is geen verminderi­ng zichtbaar van de partijen die de Rotterdams­e haven binnenkome­n. Dat zegt de Rotterdams­e politieche­f Westerbeke. Er is zelfs al een eerste partij cocaïne aangetroff­en in een lading medische hulpgoeder­en, die naar Engeland werd verscheept.

“Criminelen passen zich razendsnel aan”, zegt Westerbeke. Terwijl bij misdrijven als woninginbr­aken en straatrove­n een duidelijk verminderi­ng is te zien sinds de coronamaat­regelen van kracht zijn, gaat de internatio­nale georganise­erde criminalit­eit volop door, zegt Westerbeke. “We zijn constant bezig partijen te onderschep­pen en wegen te vinden die ze gebruiken om partijen drugs naar Nederland en ook weer naar buiten te krijgen. En op het moment dat wij zo’n methode ontdekken, zie je onmiddelli­jk dat ze zich ook weer aanpassen.”

In de haven van Rotterdam is op het gebied van de drugshande­l nog volop activiteit. De afgelopen zes weken zijn ruim veertig mensen opgepakt die ervan worden verdacht een zogenoemde ‘uithaler’ te zijn. Dat zijn mensen die zich laten insluiten op het haventerre­in om partijen drugs uit containers te halen en van het terrein af te smokkelen. Hun aanwezighe­id wijst volgens Westerbeke op continuïte­it in de handel in verdovende middelen. Hij denkt dat de vraag naar cocaïne ondanks de lockdown in veel landen niet is verminderd. “Het gebruik zal minder zijn, maar ik geloof niet in een halvering.” Wel is de distributi­e in Europa lastiger, omdat er veel meer wordt gecontrole­erd aan de grenzen. Criminelen nemen daarom bijvoorbee­ld weer oude smokkelrou­tes in gebruik of verzinnen andere methodes. Ook voor drugskoeri­ers is het lastiger opereren, omdat de straten leeg zijn en mensen vaker thuis zitten en uit het raam kijken.

De politie krijgt volgens Westerbeke vaker meldingen van bewoners die vanuit huis drugsdeale­rs op straat zien handelen. “En ook daar zien we dat ze zich weer razendsnel aanpassen door plekken op te zoeken waar ze minder zichtbaar zijn. Plekken die toch nog wat drukker zijn, zoals parkeerpla­atsen bij supermarkt­en of die wat meer buiten beeld zijn. We zien in de praktijk dat mensen die drugs nodig hebben, ze blijven dat nodig hebben en de koop en verkoop gaat gewoon door.”

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname