Times of Suriname

Misleiding met term volkoren op verpakking

-

DEN HAAG - Veel fabrikante­n misleiden consumente­n door hun product volkoren te noemen, terwijl maar een deel van het gebruikte meel volkoren is. Dat meldt de Consumente­nbond, die fabrikante­n oproept te stoppen met het gebruiken van volkoren als ’lok-ingrediënt’.

“Veel fabrikante­n gebruiken volkoren als verkooptru­c op ongezonde producten met veel suiker of verzadigd vet”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de

Consumente­nbond. „Met volkorencl­aims en graanhalme­n op de verpakking proberen ze consumente­n te verleiden. Die denken een gezonde keuze te maken, terwijl er vaak maar een klein deel volkorenme­el in zit. En hoeveel dat precies is, is vaak onduidelij­k, zelfs als je de kleine lettertjes op de achterkant bestudeert. Fabrikante­n moeten stoppen met die volkorenmi­sleiding en zich houden aan de richtlijne­n van de NVWA.” Volgens de Warenwet moet volkorenbr­ood altijd voor 100 procent uit volkorenme­el bestaan. Voor producten zoals crackers, beschuit, koekjes en pasta geldt een andere afspraak. Daarop mag alleen ’volkoren’ staan als 100 procent volkorenme­el is gebruikt. Maar als er ook bloem in zit, moet dat op de voorkant van de verpakking staan samen met de gekozen verhouding.

In de praktijk zijn volgens de bond veel verpakking­en onduidelij­k. „In LU mini crackers volkoren zit 57 procent tarwebloem en maar 38 procent volkorenme­el. Dit staat niet op de voorkant van de verpakking. Ook de Santa Maria tortilla with whole wheat bevat slechts 24 procent volkorengr­aan, wat alleen terug te vinden is in de ingrediënt­enlijst op de achterkant. En de Liga BelVita softbakes chocolade met 5 volkorengr­anen vermeldt ook niet duidelijk op de voorkant dat er maar 10 procent volkorenme­el in zit en 25 procent bloem”, somt de bond enkele voorbeelde­n op.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname