Times of Suriname

UEFA komt met pakket van miljoenens­teun

-

VOETBAL - De UEFA trekt 236,5 miljoen euro uit om zijn 55 aangeslote­n voetbalbon­den te steunen ten tijde van de coronacris­is, zo meldt de Europese voetbalbon­d maandagavo­nd via de officiële kanalen. De UEFA verdeelt het geld evenredig over alle bonden, waardoor de KNVB een bedrag van 4,3 miljoen euro tegemoet kan zien.

Het Uitvoerend Comité van de UEFA gaf maandag groen licht voor het pakket van miljoenens­teun aan de afzonderli­jke Europese voetbalbon­den. De bonden mogen geheel zelf bepalen hoe het bedrag van 4,3 miljoen euro wordt ingezet. “De UEFA heeft besloten om de bonden zijn eigen prioriteit­en te laten stillen in het licht van de negatieve impact van het coronaviru­s op het voetbal op alle niveaus”, zo luidt de officiële verklaring.

“Onze sport wordt geconfront­eerd met een ongekende situatie tijdens de COVID-19-crisis”, zegt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. “De UEFA wil zijn leden helpen om op deze crisis te reageren op een manier die past bij hun specifieke situatie. Ik geloof dat dit een verantwoor­de beslissing is om te helpen. Ik ben trots op de eenheid die het voetbal tijdens deze crisis toont. Ik twijfel er dan ook niet aan dat het voetbal terugkeert zoals voor de crisis.”

Ceferin hoopt dat het voetbal in Europa snel kan worden hervat. “Voetbal zal ongetwijfe­ld centraal staan in de terugkeer naar het normale leven”, aldus de Sloveense bestuurder. “Als de situatie het toelaat, zal het voetbal klaar moeten zijn om op deze oproep te reageren.” Het bedrag van 4,3 miljoen euro zal vermoedeli­jk niet genoeg zijn voor de KNVB om de financiële problemen op lossen.

Zondag zei KNVB-directeur Eric Gudde nog te vrezen voor een gezamenlij­k verlies van 400 miljoen euro voor de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. De KNVB heeft de Nederlands­e regering inmiddels verzocht om steun. “Wij luiden de noodklok over de gevolgen voor onze sector. Wij vragen u om samen met ons te zoeken naar creatieve, reële en beschikbar­e oplossinge­n voor het betaalde voetbal”, schreef Gudde in een brief aan de overheid.

(VP)

te

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname