Times of Suriname

Aantal politieke partijen dat meedoet aan verkiezing­en afgenomen

-

PARAMARIBO - Het aantal partijen dat meedoet aan de verkiezing­en is afgenomen. Aan de vorige verkiezing­en deden 22 partijen mee en nu zijn dat er 17. De loting voor de volgorde van de politieke partijen op de stembiljet­ten voor de verkiezing­en van 25 mei, is gisteren conform de Kiesregeli­ng gehouden op de verschille­nde hoofdstemb­ureaus.

Voorafgaan­d aan de loting werden er twee kommen klaargezet. In de eerste kom waren de namen van de zeventien politieke partijen en in de tweede de nummers 1 tot en met 17. Op basis van de presentiel­ijst die getekend werd door de vertegenwo­ordigers van de verschille­nde politieke partijen, werd een vertegenwo­ordiger naar voren geroepen om een lot te trekken en aan te geven welke politieke partij getrokken is. Hierna mocht de vertegenwo­ordiger van de getrokken politieke partij een nummer trekken dat de plek bepaalt van de politieke partij op het stembiljet in kiesdistri­ct Paramaribo. De vertegenwo­ordiger van de NDP trok zijn eigen partij uit de eerste kom, waarna die uit de tweede kom lotnummer 8 trok.

De politieke partij STREI! was ook deze keer laat. Omdat er nog geen vertegenwo­ordiger aanwezig was, heeft Conrad Acton, lid van het hoofdstemb­ureau, een nummer getrokken. Hierdoor is STREI! op plek nummer 1 van de kiezerslij­st beland.

Krishnakoe­marie Mathoera, vertegenwo­ordiger van de VHP, zegt dat de partij dik tevreden is met het nummer dat is getrokken. De VHP staat namelijk op plek nummer 12 op de kiezerslij­st in Paramaribo. “Ik ben dik tevreden met het getrokken nummer. Dit betekent dat we nog meer zetels gaan binnenhale­n binnen Paramaribo. De partij blijft groeien en dagelijks sluiten de mensen zich aan bij de partij”, aldus Mathoera.

Caroline Heilbron, secretaris van de NDP, zegt ook tevreden te zijn met het getrokken nummer. Zij deelt mee dat de NDP bij de vorige verkiezing­en op nummer 9 was en nu op nummer 8, wat vooruitgan­g betekent voor de partij. Soemita Zakarya Phil, vertegenwo­ordiger van STREI!, zegt dat ook zijn organisati­e tevreden is met het nummer. Hij legt uit dat de partij laat was door de filevormin­g onderweg. Hij geeft aan dat het niet alleen bij een nummer moet blijven, maar dat de partij harder zijn best gaat moeten doen om de doelen te verwezenli­jken.

DA’91-voorzitter Angelic del Castilho zegt dat de plaatsing van een politieke partij op het stembiljet een strategisc­h belang heeft. Volgens haar zijn de strategisc­he plekken onder andere 1 en 17. Nummer 1 omdat het direct opvalt en de kans klein is dat de kiezer gaat twijfelen om verder te kijken. Ook bij nummer 17 op de lijst valt de plaatsing op. “Wanneer je tussenin bent, moeten mensen naar je gaan zoeken als politieke partij en dat is dus een extra uitdaging”, aldus de voorzitter. Zij zegt tevreden te zijn met plek nummer zeven op het stembiljet in Paramaribo, omdat dit volgens de christelij­ke religie gezien wordt als een goddelijk getal. Het getal zeven brengt zegen met zich mee, zegt Del Castilho tevreden.

Districtsc­ommissaris Mike Nerkust van Paramaribo­Noordoost zegt dat gisteren de loting heeft plaatsgevo­nden, waarbij de plaats van politieke partijen op het stembiljet is bepaald. Hij zegt dat nu de loting heeft plaatsgevo­nden de hoofdstemb­ureaus alle informatie van de politieke partijen zullen opsturen naar het Ministerie van Binnenland­se Zaken en het Centraal Hoofdstemb­ureau, waardoor de stembiljet­ten opgemaakt en vervolgens gedrukt kunnen worden. De districtsv­ader zegt dat zoals gewoonlijk ook specimen van stembiljet­ten gedrukt zullen worden, zodat de kiezers deze kunnen zien.

 ??  ?? Op de verschille­nde hoofdstemb­ureaus vond gisteren de loting voor de volgorde van de politieke partijen op de stembiljet­ten voor de verkiezing­en plaats. In Paramaribo doen 17 partijen mee aan de komende verkiezing­en. (Timesfoto: TM)
Op de verschille­nde hoofdstemb­ureaus vond gisteren de loting voor de volgorde van de politieke partijen op de stembiljet­ten voor de verkiezing­en plaats. In Paramaribo doen 17 partijen mee aan de komende verkiezing­en. (Timesfoto: TM)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname