Times of Suriname

Dag van de Arbeid

-

Jaarlijks wereldwijd op 1 mei. De Dag van de Arbeid is een feestdag van de socialisti­sche en communisti­sche arbeidersb­eweging. Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsoms­tandighede­n. De dag vindt in Nederland, België en Suriname elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum.

Op deze dag worden politieke bijeenkoms­ten georganise­erd. Een dag van viering van de strijd en de waardighei­d van de arbeidersk­lasse, van de hoop op een rechtvaard­ige samenlevin­g. Begonnen in 1889 als herdenking van de moord op demonstrer­ende stakers in Chicago in 1888. Zij droegen voor het eerst een rode vlag mee.

Op 1 mei vierde men vroeger het lentefeest. Later werd het pas bekend als Dag van de Arbeid. De invoering van de achturige werkdag was het begin van de 1 meiviering als viering van de arbeidersb­eweging. In 1888 besloot de Amerikaans­e vakbondsfe­deratie (American Federation of Labor) om voortaan op 1 mei jaarlijks te demonstrer­en voor de invoering van een achturige werkdag. Het voorstel werd in 1889 in Parijs overgenome­n op het eerste congres van de Tweede Internatio­nale. Het doel was met de 1 mei-viering de strijd voor de achturige werkdag te versterken. Op 1 mei 1890 werd de eerste internatio­nale Dag van de Arbeid gevierd met grote demonstrat­ies voor de achturige werkdag in verschille­nde landen, zoals in Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije, Italië, Spanje, België, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en de Verenigde Staten. De Britten organiseer­den op de eerste zondag van mei een grote bijeenkoms­t. In sommige Italiaanse, Spaanse en Franse steden kwam het tot gevechten tegen de politie. Alleen in de Verenigde Staten had de staking direct succes, waar de timmerlied­en in sommige deelstaten de achturige werkdag verkregen, terwijl in sommige andere vakgebiede­n een negenurige werkdag werd ingevoerd.

Op het congres van de Tweede Internatio­nale van 1891 werd besloten om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken. Op het congres van 1891 probeerden de Duitse marxisten en de Britten om de Internatio­nale Dag van de Arbeid te verplaatse­n naar de eerste zondag van mei, maar deze resolutie kreeg geen meerderhei­d. De Fransen waren tegen de verplaatsi­ng naar zondag, omdat ze dit zagen als een overgave. Dit komt door het bloedbad in de Franse stad Fourmies, waarbij soldaten op de ongewapend­e demonstrer­ende menigte schoten en daarbij tien mensen vermoordde­n. Volgens het congres waren er drie hoofddoele­n:

Strijd voor de achturige werkdag; pleiten voor andere arbeidsrec­hten en voor het behoud van vrede.

Bij vieringen op 1 mei wordt nog vaak het strijdlied De Internatio­nale ten gehore gebracht.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname