Times of Suriname

Op weg naar verkiezing­en op 25 mei 2020

-

Dat het kiessystee­m in ons land voor de doorsnee burger moeilijk te begrijpen is, komt doordat hij door de jaren heen zo vaak is gewijzigd. De vele wijziginge­n, doorgaans geïnitieer­d en doorgevoer­d door zittende regeringen, neigen vaak naar bevoordeli­ng. Wie het kruis draagt, zegent zichzelf! Dit verklaart dan ook de zeteldans, die steeds weer wordt opgevoerd, voorafgaan­d aan de algemene, vrije en geheime verkiezing­en in ons land. Het draaiboek van de verkiezing­en ziet er globaal als volgt uit.

Startsein

Het startsein van de verkiezing­en wordt door de president ruim van tevoren bekendgema­akt in zijn traditione­le jaarrede op 1 oktober, voorafgaan­d aan het jaar waarin die zullen worden gehouden. Hij maakt dan de dag van de kandidaats­telling bekend. Deze bekendmaki­ng is heel belangrijk, omdat de verkiezing­skalender op basis daarvan kan worden opgesteld. De data, die op die kalender moeten worden vermeld, worden bepaald aan de hand van de artikelen uit de Kiesregeli­ng. Daar wordt namelijk vermeld binnen welke termijn vóór of ná de dag van de kandidaats­telling een activiteit moet worden verricht door één van de verkiezing­sautoritei­ten of de politieke partijen.

Enkele van die activiteit­en zijn bijvoorbee­ld:

- de vaststelli­ng van de dag van de stemming;

- de dag van de registrati­e der politieke organisati­es, die willen deelnemen aan de verkiezing­en;

- de kandidaats­telling;

- de tijdstippe­n, waarop men in beroep kan gaan van beslissing­en, genomen door de verkiezing­sautotitei­ten en waarmee men het niet eens is.

Minister Zaken

Binnenland­se

De organisato­r van de verkiezing­en ligt in handen van de minister van Binnenland­se Zaken, die deel uitmaakt van de zittende regering. Begrijpeli­jk dus dat opposition­ele partijen ter wille van de objectivit­eit liever een onafhankel­ijke organisato­r met die taak belast zien. Vanuit het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB) wordt al jaren tevergeefs aangedrong­en op de instelling van een ‘Electoral College’ en dat te belasten met de organisati­e van de verkiezing­en.

In sommige Angelsaksi­sch georiëntee­rde landen ligt de organisati­e van de verkiezing­en in handen van zo’n onafhankel­ijk orgaan, zoals bijvoorbee­ld in ons buurland Guyana.

Aan de hand van de verkiezing­skalender kan het traject naar de dag der verkiezing­en op de voet worden gevolgd. Het traject valt in twee delen uiteen.

Eerste fase

Het eerste deel wordt ook wel de voorbereid­ende fase genoemd.

In deze voorbereid­ende fase komen in beeld de minister van Binnenland­se Zaken, de districtsc­ommissaris­sen, het Centraal Bureau voor Burgerzake­n (CBB), de afdeling Straatnaam­borden, de afdeling Identitiei­tskaarten, en niet te vergeten die der stembiljet­ten, en ook de kopers van de onuitwisba­re inkt. Het kleuren van de pink na het uitbrengen van de stem moet tweemaal stemmen door één en dezelfde kiezer voorkomen. De voorbereid­ende fase omvat ook de vaststelli­ng van het kiesregist­er aan de hand van de geactualis­eerde kiezerslij­st. De kiezers worden ruimschoot­s in de gelegenhei­d gesteld te controlere­n of hun persoonsge­gevens op de juiste wijze staan vermeld op de kiezerslij­st. Als dit niet het geval is, mogen ze bezwaar aantekenen bij de minister van Binnenland­se Zaken en tenslotte zelfs de hulp inroepen van de kantonrech­ter. Hierdoor wordt het kiesrecht van elke burger gegarandee­rd.

Tweede fase

De tweede fase omvat het verkiezing­sproces zelf waarbij de kiezers, de politieke organisati­es het Onafhankel­ijk Kiesbureau, de Hoofdstemb­ureaus en de stembureau­s in actie komen. Alle voornoemde organen behoren met elkaar samen te werken en elkaar waar dat nodig is te ondersteun­en om het verkiezing­sproces zo efficiënt en zo vlot mogelijk te laten verlopen. Tot dusver staat ons land in de wereld bekend als een land dat eerlijke en betrouwbar­e verkiezing­en organiseer­t. We mogen daar heel trots op zijn! Het gaat immers om de vervulling van je stemplicht, het fundamente­le grondrecht van iedere Surinaamse burger, die daartoe gerechtigd is om één keer in de vijf jaar zijn stem uit te brengen ter bepaling welke politieke partijen in het machtscent­rum mogen plaatsneme­n om te beslissen hoe de toekomst van ons land en volk eruit zal zien. Binnenkort ontvangen wij als burgers thuis onze oproepings­kaart. De distributi­e ervan wordt verzorgd door colporteur­s, vergezeld van een of meer controleur­s en niet te vergeten waarnemers namens de politieke organisati­es, die aan de verkiezing deelnemen.

Het wachten is nu dus op 25 mei aanstaande, om uw stem weloverwog­en uit te brengen. G R Bijnoe gbijno@hotmail.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname