Times of Suriname

Ouders krijgen straks negen weken ouderschap­sverlof deels doorbetaal­d

-

DEN HAAG - Ouders krijgen vanaf augustus 2022 negen van de 26 weken ouderschap­sverlof deels doorbetaal­d. Ze moeten die negen weken wel in het eerste levensjaar van het kind opnemen. Het kabinet wil het daarmee aantrekkel­ijker maken voor ouders om het ouderschap­sverlof echt op te nemen, zeggen minister Wouter Koolmees en staatssecr­etaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) en minister Ingrid van Engelshove­n (Onderwijs) aan de Tweede Kamer.

De FNV vindt de regeling tekortschi­eten. Ouders kunnen nu 26 weken ouderschap­sverlof opnemen in de eerste acht levensjare­n van hun kind. Dat is onbetaald, maar werkgevers en werknemers kunnen daar ook afspraken over maken in het bedrijf of in de sector. Slechts een derde van de ouders neemt ouderschap­sverlof op door dit soort obstakels.

Met de nieuwe regeling kunnen ouders van het UWV een uitkering krijgen van 50 procent van hun dagloon, tot 50 procent van het maximaal dagloon. Dat maximaal dagloon wordt door het UWV steeds aangepast en bedraagt dit jaar 219 euro. Met de nieuwe regeling wordt het volgens Koolmees voor ongeveer 200 duizend ouders beter mogelijk om een baan te hebben en tegelijker­tijd meer tijd thuis te besteden. Van Engelshove­n wijst erop dat het belastings­telsel, de kinderopva­ng en onze normen en waarden er vaak toe leiden dat “kersverse vaders zich soms gedwongen voelen om meer uren te blijven werken en moeders om meer tijd te steken in de zorgtaken. Daar wil ik vanaf”. De nieuwe regeling geeft partners meer ruimte voor keuzes in de verdeling van arbeid en zorg, aldus de minister, die ook emancipati­e in haar pakket heeft. De vakbonden CNV en FNV willen dat het verlengde ouderschap­sverlof volledig wordt doorbetaal­d. CNVvoorzit­ter Piet Fortuin zegt dat de regeling de ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in stand houdt.

“Temeer omdat de arbeidspar­ticipatie van vrouwen met een midden- of laag inkomen lager ligt, dan onder hoogopgele­ide vrouwen. Dit betekent dat er een extra drempel zal zijn voor de partner om ook nog eens ouderschap­sverlof op te nemen”, zegt hij. CNV vindt de uitbreidin­g daarom ‘een wassen neus’ voor mensen met een middeninko­men of een laag inkomen. Het is wat de bond betreft wel een “eerste en broodnodig­e stap in de goede richting”. FNV pleit verder voor gratis kinderopva­ng en “moderne schooltijd­en”. “Alleen dan kan werk en privé beter verdeeld worden over mannen en vrouwen”, aldus Hoffer.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname