Times of Suriname

Nabestaand­en en gewonden luchtaanva­l Hawija dienen claim in bij Defensie

-

DEN HAAG - Een groep van 52 Irakezen heeft deze week een schadeclai­m ingediend bij het ministerie van Defensie. Ze stellen dat ze het slachtoffe­r zijn van de Nederlands­e luchtaanva­l op de Iraakse stad Hawija in 2015. Een aantal van hen verloor een of meerdere familieled­en, anderen zeggen dat ze zwaar lichamelij­k letsel hebben overgehoud­en aan het bombardeme­nt op de autobommen­fabriek van terreurgro­ep IS. In de fabriek lag veel meer munitie opgeslagen dan gedacht, waardoor de fabriek explodeerd­e. Honderden omliggende huizen raakten beschadigd of werden verwoest. Bij de aanval kwamen zeker 70 burgers om het leven. De slachtoffe­rs die nu een schadeclai­m hebben ingediend, samen 21 naasten.

Volgens Liesbeth Zegveld, de advocaat van de Irakezen, was de aanval “niet proportion­eel in het licht van het verwachte concrete en directe militaire voordeel”. Zegveld vindt dat er meer voorzorgsm­aatregelen hadden moeten worden getroffen om te voorkomen dat er bij de aanval zoveel mensen zouden omkomen. Minister Bijleveld van Defensie heeft in de Tweede Kamer meerdere keren gezegd dat geen enkele dode was ingecalcul­eerd, maar dat de hoeveelhei­d munitie die in de fabriek lag niet was te voorzien. Volgens Zegveld erkent het kabinet daarmee dat er sprake was van een ongeluk, wat Nederland in haar ogen

verloren aansprakel­ijk maakt voor het aangedane leed. Nadat in oktober bekend was geworden dat Nederland verantwoor­delijk was voor de aanval, zegde minister Bijleveld de Kamer al toe te gaan kijken naar de mogelijkhe­id om een schadeverg­oeding uit te keren. Hoe ze dat wil gaan doen, is nog niet bekend. Zegveld zegt daar niet langer op te willen wachten en heeft daarom de claim ingediend.

Een van de Irakezen is de 39-jarige witgoedmon­teur Abdallah. Hij verloor bij de aanval zijn vrouw en vijf kinderen. Twee andere kinderen overleefde­n de aanval. Ook de 63-jarige Shuja’a verloor een zoon. Volgens Zegveld zijn er behalve de 52 Irakezen nog meer slachtoffe­rs uit Hawija die zich achter de claim gaan scharen, maar worden hun gegevens momenteel verzameld.

Eerder diende Zegveld al een schadeclai­m in namens Basim Razzo. Hij verloor in hetzelfde jaar zijn familie bij een Nederlands­e aanval op Mosul, omdat er werd gedacht dat zijn huis een IS-hoofdkwart­ier was. Dat bleek niet niet zo te zijn. Razzo wil 2 miljoen dollar van de Nederlands­e overheid. Volgens Zegveld is er binnenkort een gesprek tussen het ministerie van Defensie en Razzo over de schadeclai­m.

(NOS)

 ??  ?? Ook Alaa uit Zoetermeer met zijn zoontje Abdulmalek hebben een claim ingediend
Ook Alaa uit Zoetermeer met zijn zoontje Abdulmalek hebben een claim ingediend

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname