Times of Suriname

Rechtbank Hongkong wijst hoger beroep van demonstran­tenleider af

-

CHINA - Een rechtbank in Hongkong heeft gisteren het hoger beroep van de prodemocra­tische activist Edward Leung afgewezen. Leung zit een gevangenis­straf van zes jaar uit voor zijn betrokkenh­eid bij betogingen in de door China geregeerde stad. De demonstrat­ies in 2016 liepen uit op geweld.

De 28-jarige Leung werd veroordeel­d voor relschoppe­n en kreeg de zwaarste celstraf voor een prodemocra­tische activist sinds de Britten Hongkong in 1997 hebben overhandig­d.

Hij geldt nog

steeds

als de spirituele leider van de democratis­che beweging, die onafhankel­ijkheid van China wil. Zijn oude slogan ‘Bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd’ is een van de populairst­e protestleu­zen van een nieuwe generatie demonstran­ten. De rechters stelden in het vonnis dat de wet de publieke orde en vrede moet bewaren en ervoor moet zorgen dat die niet worden bedreigd door geweld.

“Als de publieke orde niet wordt bewaakt, gaan de vrijheden en rechten van burgers verloren”, aldus de rechtbank. De advocaat van Leung had aangevoerd dat zijn straf niet in verhouding staat tot de feiten waaraan hij zich schuldig heeft gemaakt. Verschille­nde demonstran­ten die destijds gewelddadi­ger dan Leung waren, kregen een lichtere straf dan hij.

De afwijzing van het hoger beroep van Leung komt op een moment waarop de spanningen in Hongkong weer oplopen. Na een periode van relatieve rust die door het coronaviru­s werd afgedwonge­n, zal in de komende maanden weer worden gedemonstr­eerd in het financiële hart van de stad.

De autoriteit­en in Hongkong vrezen dat de prodemocra­tische beweging in toenemende mate radicalise­ert. De politie zegt in de afgelopen tijd meerdere keren explosieve­n of materialen voor explosieve­n te hebben aangetroff­en bij doorzoekin­gen.

In de recentste golf van protesten, die vorig jaar in juni ontstond naar aanleiding van een omstreden uitleverin­gswet, werden meer dan 7800 demonstran­ten gearrestee­rd en 564 van hen veroordeel­d voor relschoppe­n. Daar staat een maximale celstraf van tien jaar op. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname