Times of Suriname

Recordaant­al mensen op de vlucht in eigen land

-

Wereldwijd is nu een recordaant­al van 50,8 miljoen mensen op de vlucht in hun eigen land. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internal Displaceme­nt Monitoring Centre (IDMC).

Het jaarlijkse Global Report on Internal Displaceme­nt schat dat wereldwijd 45,7 miljoen mensen ontheemd zijn door conflict en geweld, met name in Syrië, Colombia, de Democratis­che Republiek Congo (DRC), Jemen en Afghanista­n.

Nog eens 5,1 miljoen mensen in 95 landen zijn hun huis uitgejaagd door natuurramp­en, onder wie 1,2 miljoen mensen door jaren van droogte en overstromi­ngen in Afghanista­n, en meer dan een half miljoen mensen door moessonreg­ens in India. Ook Haïti telt tien jaar na de verwoesten­de aardbeving nog altijd 33 duizend interne ontheemden.

Recordjaar

Vorig jaar werden 33,4 miljoen nieuwe ontheemden geregistre­erd, het hoogste jaarcijfer sinds 2012. Onder hen 8,5 miljoen vluchtelin­gen door conflicten en geweld in landen als Syrië, DRC, Ethiopië, Zuid-Soedan en Burkina Faso. In 24,9 miljoen gevallen waren natuurramp­en de oorzaak, zoals cycloon Fani in India en Bangladesh en de cyclonen Idai en Kenneth in Mozambique, die 4,5 miljoen mensen op de vlucht joegen. Hevige en langdurige regens leidden tot wijdverbre­ide overstromi­ngen in Afrika, wat resulteerd­e in twee miljoen nieuwe verplaatsi­ngen. “Interne ontheemden zijn vaak zeer kwetsbare mensen die in overvolle kampen, noodopvang­centra en informele nederzetti­ngen leven met weinig of geen toegang tot gezondheid­szorg,” zegt Alexandra Bilak, directeur van IDMC. “De wereldwijd­e pandemie van het coronaviru­s zal hen nog kwetsbaard­er maken. Het zal hen toch al precaire levensomst­andigheden in gevaar brengen, doordat ze moeilijker toegang hebben tot essentiële diensten en humanitair­e hulp.”

Hoop

Toch zijn de bevindinge­n in het rapport ook hoopgevend. In 2019 waren in veel landen inspanning­en te zien om interne verplaatsi­ng te voorkomen en erop te reageren. Verschille­nde Aziatische landen toonden dat preventiev­e evacuaties levens kunnen redden, en dat goede waarschuwi­ngssysteme­n en andere maatregele­n de ergste gevolgen van rampen kunnen voorkomen.

In landen als Indonesië, Mali en Sri Lanka werden systemen ingevoerd om gegevens over verplaatsi­ngen te verzamelen en te analyseren, en in Ethiopië en Somalië werden speciale programma’s gelanceerd. Het rapport looft ook de inspanning­en van de secretaris-generaal van de VN, die een panel op hoog niveau heeft opgericht. (MO)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname