Times of Suriname

In India zijn boeren het hardst getroffen door coronacris­is

-

Een nationale lockdown houdt 1,3 miljard Indiërs al sinds 24 maart aan hun huizen gekluister­d. Het hardst getroffen zijn de boeren. De markten zijn leeg, de prijzen kelderen.

Het zijn hartversch­eurende beelden in de kranten en op de Indiase televisie. Landbouwer­s staan verslagen tussen stapels rottend fruit en graan. De prijzen kelderen en het transports­ysteem ligt na veertig dagen van lockdown in duigen. Sommige boeren steken hun onverkocht­e waren in brand. “We gaan nog steeds naar de markt met onze waren, maar er komen amper kopers op af”, vertelt landbouwer Lekhi Ram uit een dorp in de deelstaat Uttar Pradesh aan de telefoon. “Ik heb nog een beetje chili verkocht, maar voor een vierde van de prijs die ik er normaal voor krijg.”

Zijn buurman, net als hij een kleine landbouwer, heeft zijn velden in brand gezet omdat hij niet in staat was om alles op tijd te oogsten. “Een deel wordt nog gebruikt om er de geiten en schapen mee te voeren”, zegt Ram.

Belangrijk­e oogstmaand­en

Maart en april zijn de belangrijk­ste oogstmaand­en in India. Gewassen zoals tarwe, kikkererwt­en, gerst, lijnzaad, erwten, aardappele­n, katoen en gierst worden dan geoogst en verkocht. Maar door de coronapand­emie kan dat niet op de normale manier georganise­erd worden en blijft de verkoop uit. “We hoopten op een rijke lenteoogst, want we hadden een paar goeie regenbuien gehad, maar God had blijkbaar andere plannen”, zegt Balbir Singh Rajewal, voorzitter van boerenvere­niging Bharatiya Kisan Union in Punjab. “De vraag naar onze goederen is gekelderd tijdens de lockdown. Zelfs de online-supermarkt­en, waarvan we de bestelling­en normaal gesproken niet kunnen bijhouden, zijn gestopt met ons te bellen.”

Zelfdoding­en

Verschille­nde dorpen hebben al zelfdoding­en van boeren gerapporte­erd. Een boer uit de zuidelijke deelstaat Karnataka benam zich vorige week het leven toen bleek dat hij zijn oogst niet tijdig verkocht kon krijgen. Een andere boer uit het dorp Jari in Uttar Pradesh verhing zichzelf aan een boom omdat hij niet aan de nodige mankracht kon raken om zijn oogst mee te helpen binnenhale­n.

Bijna 700 miljoen Indiërs zijn direct of indirect afhankelij­k van de landbouw voor hun levensonde­rhoud. De Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie (ILO) waarschuwd­e vorige week dat 400 miljoen arbeiders in de informele economie in de armoede dreigen te belanden.

De boeren roepen de regering op om meer te doen. Boerensynd­icaten klagen aan dat bureaucrat­ische apathie de zaken verergert.

Transportb­eperkingen

“Door de transportb­eperkingen zijn we er niet in geslaagd om dagloners op tijd naar de graanvelde­n te krijgen”, zegt Jagdish Singh van boerenorga­nisatie Bhartiya Kisan Union.

Singh is boos op de deelstaatr­egering, omdat die volgens hem geen pogingen heeft ondernomen om maatregele­n te treffen zodat het graan dat wel nog op tijd kon worden geoogst, lokaal kon worden verkocht.

“We hebben dan maar zelf initiatief genomen om in de stad Satna peulvrucht­en, mosterdzaa­d en tarwe te verkopen, met respect voor de socialeafs­tandsnorme­n. Dit heeft veel gezinnen geholpen om wat geld te verdienen. Er zijn veel districten in Madhya Pradesh waar geen coronageva­llen zijn. Waarom mogen de markten daar niet openen van de overheid?” In andere deelstaten, zoals Tamil Nadu en Maharashtr­a, is vooral het uitvallen van het transports­ysteem een groot probleem voor de talrijke katoen-, ajuin- en bananenkwe­kers. Omdat de steden meer coronageva­llen rapportere­n dan het platteland, zijn er veel vrachtwage­nchauffeur­s die liever veilig in hun dorpen blijven dan naar de stad te moeten rijden.

Meteen na de invoering van de nationale lockdown kondigde minister van Financiën Nirmala Sitharaman steunmaatr­egelen aan voor de meest getroffen sectoren, inclusief de landbouwse­ctor. Maar omdat de meeste boeren op kleine schaal werken en velen van hen geen eigen land bezitten, wordt het een moeilijk kluwen om te ontwarren. En volgens vakbondsvo­orzitter Rajewal is het voorziene bedrag (ongeveer USD 22 miljard) onvoldoend­e om iedereen te helpen.

Ondanks alle problemen is er wel optimisme over de voedselzek­erheid in India. Het land heeft immers voldoende voorraden tarwe en rijst opgebouwd om een onmiddelli­jke crisis te voorkomen. Toch waarschuwe­n experts dat de toeleverin­gsketen open moet blijven om ook in de toekomst de voedselzek­erheid te blijven garanderen.

(MO)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname