Times of Suriname

Kinderster­fte en vaccinatie­s: een verhaal zonder einde

-

Volgens het Unicef-rapport Levels en trends in child mortality ligt de globale kinderster­fte lager dan ooit. Hoewel de afgelopen twintig jaar een daling vastgestel­d is, blijft het belangrijk om alle nodige middelen in te zetten. Zo sterven jaarlijks 1,5 miljoen kinderen aan ziektes die vermeden kunnen worden door een vaccinatie. “Eens je begint met vaccinatie­s, kan je niet meer stoppen”, zegt Philippe Henon, woordvoerd­er van Unicef België.

Jaarlijks brengt Unicef, de VN-organisati­e die instaat voor kinderrech­ten, een rapport uit over de toestand van kinderen in de wereld. Een onderdeel van dat rapport toetst de kinderster­fte wereldwijd. Uit het meeste recente rapport, uit 2018, blijkt dat de meeste kinderen sterven aan vermijdeli­jke oorzaken zoals ziekte, verdrinkin­g en wegongeval­len. Bijna een derde van de sterfgeval­len van kinderen jonger dan vijf jaar kan voorkomen worden met een vaccin.

Bij kinderster­fte spreekt men voornameli­jk over kinderen tot vijf jaar, ongeacht de levensomst­andigheden of het sterfteniv­eau in een land. “Je bent kind tot je achttiende, maar als je een idee nodig hebt over indicatore­n rond overleving­skansen, welzijn van kinderen, enzovoort, blijkt dat de eerste levensjare­n zeer cruciaal zijn”, legt Philippe Henon van Unicef België uit. ‘De eerste drie, vier levensjare­n zijn essentieel voor de latere ontwikkeli­ng. Dingen die daar misgaan, hebben ongetwijfe­ld effect op langere termijn.’

Financiën en administra­tie

Van 2000 tot 2017 daalde de kinderster­fte met 37 procent. Sub-Sahara-Afrika blijft de regio waar het meeste aantal kinderen onder vijf overlijdt, gevolgd door Zuid-Azië. Omgezet naar cijfers betekent het dat één op de dertien kinderen in Sub-Sahara-Afrika hun vijfde verjaardag niet haalt. Dat sterftecij­fer ligt zo’n veertien keer lager in Australië en Nieuw-Zeeland. Veel heeft te maken met een combinatie van factoren, zoals conflicten, traditione­le praktijken en geboortere­gistraties.

“Men moet kijken naar financiële middelen, zodat vaccins aangekocht kunnen worden”, zegt Henon. “Ook moet je ze op een bepaalde temperatuu­r bewaren. En moeten ze ter plekke geraken, wat in sommige landen niet evident is. Kinderen die niet gevaccinee­rd worden, zijn niet enkel een gevaar voor zichzelf, maar ook voor hun omgeving.”

Ook administra­tieve factoren, zoals de registrati­e van een geboorte, zijn een hinderpaal. “Het feit dat een kind geboren, maar niet geregistre­erd wordt, is een probleem. Het zorgt ervoor dat ze officieel niet bestaan. Het lijkt een administra­tief detail, maar als ze officieel niet bestaan, en Unicef zet een vaccinatie­campagne op, dan is die berekend op het aantal kinderen van wie we weten dat ze bestaan. En dan zijn er dus enkel voor die kinderen vaccins beschikbaa­r. Die administra­tieve vergetelhe­id kan ervoor zorgen dat er veel kinderen onbescherm­d blijven.”

Conflict en Ebola

Conflicten hebben dan weer een effect op het welzijn van kinderen. “Er zijn bepaalde landen waar de vaccinatie­s een groot succes waren, zoals in Syrië. Daar werd 80 procent van de kinderen voorzien van basisvacci­naties. Maar als je er nu onderzoek zou doen, zou dat cijfer lager liggen.” De ebola-uitbraak bracht nog iets aan het licht. Door te focussen op het uitroeien van het virus – dat in vlagen verschille­nde Afrikaanse landen trof – ging er minder aandacht naar het aanbod van vaccinatie­s. “DR Congo heeft de afgelopen maanden bijvoorbee­ld een goede strijd geleverd tegen het ebola-virus, maar dat ging ten koste van de routinevac­cinaties tegen mazelen.” In sommige regio’s in het zuiden van Congo zijn momenteel zo’n drie miljoen kinderen onvoldoend­e beschermd. “Geld is misschien niet belangrijk, maar in deze context is dat het wel.”

Unicef begon in de jaren vijftig van de vorige eeuw met het toedienen van vaccinatie­s. “Het globale sterftecij­fer is de afgelopen twee decennia gedaald van zo’n 40 duizend sterfgeval­len naar 15 duizend. Dat is een grote daling, maar het zijn er nog steeds 15 duizend te veel”, aldus Henon. “Conflict, aanwezighe­id van een sterke vaccinatie­traditie, geen geboortere­gistratie, beperkte middelen,… Het is een puzzel waarbij alle stukjes bij elkaar moeten passen. Met onze holistisch­e aanpak hopen we zoveel mogelijk verschil te maken.” (MO)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname