Times of Suriname

Ontwaterin­gswerkzaam­heden te Alkmaar gestart

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is in Alkmaar, Commewijne, gestart met ontwaterin­gswerkzaam­heden. De voorbereid­ingen hiertoe waren al in orde gebracht, dus de aannemer kon woensdag meteen een aanvang maken met de werkzaamhe­den, meldt het ministerie in een persberich­t.

Het gaat om ontwaterin­gswerkzaam­heden van in totaal 47 kilometer. De ontwaterin­g van 80 hectare grond wordt hiermee ter hand genomen en ongeveer 300 agrariërs worden geholpen. Het betreffen agrariërs van Alkmaar, Nijd en Spijt, Montresor, Mariëndal en Zorgvliet. Deze boeren telen producten als watermeloe­n, podosiri, bananen, boulanger, citrus, komkommer, cassave, kool en peper en ze leveren hierdoor een bijdrage aan de voedselen fruitbehoe­fte van de Surinaamse bevolking. Het is dus belangrijk om te zorgen dat er een goede irrigatie is van landbouwgr­onden, zodat efficiënt kan worden gewerkt en de boeren geen schade lijden.

De werkzaamhe­den zullen ongeveer twee weken in beslag nemen. Er zal duurzaam beheer moeten worden gevoerd over de waterwegen. Dit zal moeten leiden tot schone trenzen, waardoor het water in de regentijd op de juiste manier kan worden afgevoerd. Ook moeten de sluizen goed zijn, zodat in de droge tijd het water kan worden ‘vastgehoud­en’ voor de bevloeiing van de arealen. LVV-minister Rabin

Parmessar heeft de mensen op het hart gedrukt dat zij efficiënte­r moeten omgaan met het beschikbar­e water. Een oplossing hiervoor is het drippingsy­steem, waarbij met een eenmalige uitgave een systeem van buizen kan worden aangelegd om op effectieve en efficiënte wijze de planten te voorzien van het benodigde water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname