Times of Suriname

Kinderopva­ng op de schop

-

DEN HAAG - Om nieuwe drama’s met de kinderopva­ngtoeslag te voorkomen, gaat het kabinet onderzoeke­n hoe crèches en gastouders direct met publiek geld betaald kunnen worden in plaats van via wisselende vergoeding­en aan ouders. Daarnaast gaat het kabinet nog eens kauwen op een hoger minimumloo­n. Dat zijn de uitkomsten van het grote ambtelijke onderzoek naar het toeslagens­telsel dat donderdag naar buiten is gekomen. De hele Tweede Kamer heeft uitgesprok­en van dat stelsel af te willen, nadat staatssecr­etaris Snel (Financiën) afgelopen najaar opstapte vanwege de affaire rond de kinderopva­ngtoeslag.

Die toelage is het grootste probleem, omdat het vaak om grote bedragen gaat. En dus kunnen eventuele terugvorde­ringen er ook hard in hakken bij ouders. Het kabinet gaat daarom kijken of de opvang ook publiek gefinancie­rd kan worden. In plaats van aan de ouders via toeslagen, zou de overheid het geld dan rechtstree­ks aan de opvangorga­nisaties overmaken.

Zonder een eigen bijdrage van ouders zou dat wel een kostenplaa­tje van ruim 5 miljard euro opleveren. De ambtenaren hebben nog een hele reeks andere opties op tafel gelegd voor het kabinet. Als de toeslagen verdwijnen, zou er bijvoorbee­ld meer ruimte komen om de minimumlon­en te verhogen. Daarmee zou het inkomensef­fect van de geschrapte toeslagen voor een deel teniet worden gedaan.

Op de korte termijn gaat het in elk geval niet lukken om het toeslagens­telsel helemaal in de ban te doen. Het kabinet gaat wel snel een drempel invoeren voor kleine terugen nabetaling­en om het aantal vorderinge­n terug te dringen. Ook zal de Belastingd­ienst niet langer met terugwerke­nde kracht het inkomen van een partner meerekenen voor de hoogte van de toeslag, als mensen pas gedurende het jaar elkaars partner zijn geworden. De ambtenaren hebben in hun onderzoek gekeken naar varianten om de toeslagen te laten verdwijnen, maar zien ook bij die varianten haken en ogen. Bij het afschaffen en iedereen een vast zelfde bedrag geven, treden er grote inkomensef­fecten op, waarbij vooral de kleinverdi­eners er hard op achteruitg­aan. Ook de oplossinge­n om de toelages op een bult te gooien in een ‘huishouden­toeslag’ of de toeslagen in het belastings­telsel te integreren, maken het niet per se eenvoudige­r of nemen het probleem van de terugvorde­ringen niet weg.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname