Times of Suriname

Verkiezing­en in Guyana: Hertelling stemmen op 6 mei

-

PARAMARIBO - De onafhankel­ijke kiescommis­sie van Guyana (GECOM), zal morgen beginnen met de hertelling van het aantal uitgebrach­te stemmen bij de onlangs gehouden algemene, vrije en geheime verkiezing­en in het buurland.

Hoewel alles al gereed is voor de hertelling, blijft de live-uitzending daarvan volgens de GECOM een gevoelige kwestie. Vele politieke stakeholde­rs zijn voorstande­r van de live-uitzending van de hertelling, maar volgens de leden van de GECOM is slechts de voorzitter akkoord gegaan met het live uitzenden van de tabellen. De voorzitter maakte ook meteen duidelijk dat alleen geluid en geen beeld van de feitelijke hertelling live uitgezonde­n mag worden. De voorzitter gaf te kennen dat de identiteit van de GECOMleden confidenti­eel moet blijven. De oppositiep­artijen blijven aandringen op een live-uitzending van het geluid en beeld van de hertelling in zijn algemeen. Chief Elections Officer Keith Lowenfield heeft ook bezwaren tegen de live-uitzending van alle beelden. Commissari­s Vincent Alexander gaf te kennen dat de voorzitter van de GECOM bereid is om foto’s te laten publiceren van de stembussen om het volk ervan te overtuigen dat er op geen enkele manier is geknoeid met de stembiljet­ten.

Commissari­s Sase Gunraj blijft aandringen op een live stream van geluid en beeld tijdens het gehele hertelling­sproces “omdat dit belangrijk is voor de geloofwaar­digheid en transparan­tie”. “We hebben niets te verbergen. Ik heb niets te verbergen. De GECOM

heeft niets te verbergen en dus moeten we focussen op transparan­tie.” Aldus Gunraj die te kennen gaf dat de rol van de Caricom-waarnemers duidelijk is. “De ploeg van de Caricom is alleen aanwezig om het proces gade te slaan en niet om instructie­s te geven of het proces te leiden.”

Sommige politieke stakeholde­rs zijn voorstande­r van hertelling van de stemmen uit alle kiesdistri­cten om de beurt te laten plaatsvind­en, maar de voorzitter van de GECOM blijft bij haar standpunt de hertelling simultaan te laten geschieden.

(Kaieteur News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname