Times of Suriname

Alle suspecte COVID-19-personen in binnenland worden naar Paramaribo overgebrac­ht

-

PARAMARIBO – Alle COVID-19-suspecte gevallen uit het binnenland en de grensgebie­den zullen naar Paramaribo worden gehaald voor verdere behandelin­g. Dit zegt Herman Jintie, algemeen directeur van de Medische Zending (MZ). “Tijdens de operatie zullen alle suspecte gevallen op COVID-19 meteen worden afgezonder­d en om naar de stad te worden overgebrac­ht. Op dit moment zijn er geen voorzienin­gen getroffen in het binnenland om de personen te isoleren en hen de nodige zorg te geven, mochten ze werkelijk het virus hebben”, zegt Jintie.

Dringi dresi, wakti siki

De MZ-directeur legt uit dat de autoriteit­en hebben afgesproke­n dat elk suspect geval van waar dan ook in het binnenland, volgens een bepaalde procedure zal worden behandeld. Daarbij zal de persoon meteen uit zijn omgeving worden gehaald en alvast naar de dichtstbij­zijnde kliniek worden gebracht voor behandelin­g.

Hierna zullen alle voorbereid­ingen worden getroffen om de personen zo snel mogelijk naar de stad te vervoeren voor verdere testen en behandelin­g. “In eerste instantie zijn er ambulances om de personen op te halen, maar als het om dorpen gaat die moeilijk via weg begaanbaar zijn of te ver van de stad liggen, is dus ook al voorbereid­ing getroffen voor eventueel transport via boten of zelfs vliegtuige­n als die nodig zijn”, zegt Jintie.

Volgens de directeur zijn in Paramaribo en in het Wanica Ziekenhuis alle voorbereid­ingen getroffen om suspecte of eventueel positieve COVID-19-gevallen op te vangen. “Ook zijn alle medische deskundige­n en faciliteit­en dan bij de hand. Het is te ingewikkel­d om dit alles naar het binnenland te krijgen, dus is het daarom beter om de mensen uit het binnenland naar de stad te halen als blijkt dat ze mogelijk symptomen vertonen van het virus”, zegt de MZdirecteu­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname