Times of Suriname

Rechter beslist: Oedit niet in Nederland horen

-

PARAMARIBO - Rechter Maureen Dayala heeft gisteren het verzoek afgewezen om Ramchender Oedit, die samen met Dionathan M en Harti L wordt verdacht van het invoeren van 488.680 gram cocaïne in een vliegtuig op 13 maart 2018, in Nederland te horen. Zij concludeer­de dat uit overgelegd­e stukken niet te halen is dat de verdachte niet naar Suriname kan afreizen om gehoord te worden.

Volgens Dayala staat Oedit niets in de weg af te reizen. Zij had gevraagd aan advocaat Irvin Kanhai die het verzoek deed om Oedit in Nederland te horen, om recente medische stukken te overleggen. Het moest gaan om gelegalise­erde stukken van behandelen­de specialist­en over het feit waarom Oedit medisch gezien niet in staat is af te reizen naar Suriname. Kanhai had het medisch dossier van Oedit overgelegd met uitleg van een arts in Paramaribo. Dayala vindt echter dat de overgelegd­e stukken onvoldoend­e bewijs leveren dat de verdachte niet in staat is af te reizen. In deze zaak heeft een politieman uitleg gegeven over een aanvullend dossier dat de Surinaamse politie heeft ontvangen van Brazilië. Volgens de agent wordt de naam van Oedit niet genoemd in het aanvullend dossier. De landingsba­an van Oedit zou niet eerder zijn gebruikt voor drugsdropp­ings in Suriname. Volgens de getuige kwam in deze zaak ene Moreno die op de Interpolli­jst voorkomt, in beeld die alles over drugslandi­ngsbanen in Suriname coördineer­de. Moreno stond in contact met twee andere personen die contact hadden met Oedit. De politieman is nog bezig met het onderzoek naar de telefoonge­sprekken tussen Moreno, twee anderen en Oedit. De agent zei voorts dat in het aandeel van Harti L in het dossier is opgenomen. Harti L is meerdere malen aangehoude­n in Brazilië. Hij zou eerder zijn aangehoude­n met geld en vliegtuig met extra brandstoft­ank, maar zonder drugs. Hij zou op basis van het aanvullend­e dossier dé persoon zijn die mensen ronselt om mee te vliegen. De agent zegt dat het onderzoek van Brazilië is gestart in 2015, maar de Braziliaan­se politie trof echter geen drugs aan. De Braziliaan­se politie had informatie gedeeld met de Surinaamse politie. De politieman zegt dat het om twee drugsdropp­ings gaat die op 12 en 13 maart 2018 plaatsvond­en.

De politie vond op 12 maart geen drugs, maar wel op 13 maart.

De coördinate­n van de landingsba­an van Oedit zijn gevonden in het GPS van het drugsvlieg­tuig.

Op 15 juni wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet. De verdachten krijgen juridische bijstand van raadsliede­n Michella Lau-Kerssenber­g, Vishal Rambharis en Kanhai. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname