Times of Suriname

Advocaat wijst op ‘verstandel­ijke beperking’ verdachte

-

PARAMARIBO - Advocaat Rosana Pindon vroeg gisteren om Guno T te ontslaan van alle rechtsverv­olging. Zij sloeg acht op het psychologi­sche onderzoek, dat aanduidt dat de verdachte een ziekelijke stoornis van het geestesver­mogen heeft. Dit is waarschijn­lijk het gevolg van het feit dat hij in het verleden zelf ook slachtoffe­r is geweest van seksueel misbruik.

Pindon zegt dat de man ook een verstandel­ijke beperking in de vorm van lichte zwakzinnig­heid heeft. Zij neemt mee dat de psycholoog adviseert in het rapport om de ten laste gelegde feiten indien bewezen, verminderd toe te rekenen.

“De verdachte heeft vanwege zijn stoornisse­n onvoldoend­e zicht en grip gehad op zijn gevoelens, gedachten en gedrag. Verder adviseert de psycholoog conform het verzoek van de verdedigin­g bij haar pleidooi om de verdachte een delict gerelateer­de behandelin­g in een instelling op te leggen.”

De raadsvrouw zegt dat bij iemand die in zo een geestesver­mogentoest­and verkeert en die niet wordt begeleid, herhaling van deze strafbare feiten bijna gegarandee­rd is. Zij vindt dat met de strafeis van het Openbaar Ministerie de verdachte niet is geholpen en de samenlevin­g ook niet.

Officier van justitie Shanta Mahadew heeft reeds tien jaar celstraf geëist tegen Guno T.

De man bracht een moeder, haar dochter en zoon kapverwond­ingen toe. Hij zou ook de dochter hebben verkracht en wederrecht­elijk van haar vrijheid hebben beroofd. Hij zou verder het kunstgebit van de moeder hebben vernield.

Op 15 juni doet rechter Maureen Dayala uitspraak.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname