Times of Suriname

5 mei: Internatio­nale Dag van de Vroedvrouw

-

PARAMARIBO – Op de jaarlijkse Internatio­nale Dag van de Vroedvrouw

wordt in meer dan 50 landen het werk van verloskund­igen in het zonnetje gezet. Een verloskund­ige, vroedvrouw, accoucheur of vroedkundi­ge houdt zich bezig met het begeleiden van de normale, ongecompli­ceerde zwangersch­ap en bevalling.

Midwives’ Day)

Het idee voor een dag ter ere van verloskund­igen is ontstaan tijdens de conferenti­e van de Internatio­nal Confederat­ion of Midwives (ICM) die in 1987 in Nederland werd gehouden. De eerste Internatio­nale Dag van de Vroedvrouw vond plaats op 5 mei 1991. De vroedvrouw is een deskundige op het gebied van zwangersch­ap, bevalling en kraamperio­de. Zij is medisch geschoold en dé expert bij uitstek om de normale zwangersch­ap en bevalling en het normale kraambed te begeleiden. Meer en meer vroedvrouw­en bieden ook zorgen vóór de zwangersch­ap. U kan bij de vroedvrouw terecht met vragen over fertilitei­t en familiepla­nning.

Tijdens de zwangersch­ap, de bevalling en de kraamperio­de controleer­t de vroedvrouw de gezondheid van moeder en kind. Ook wanneer de zwangersch­ap niet zo vlot verloopt door het optreden van complicati­es of wanneer de zwangersch­ap misschien eindigt in een miskraam, kan de vroedvrouw je met empathie verzorgen en begeleiden.

(Internatio­nal Day of the Midwife/ Internatio­nal

Zij verwijst je, indien nodig, door naar de gynaecoloo­g. De vroedvrouw streeft naar een optimale samenwerki­ng met andere beroepsbeo­efenaars in de gezondheid­szorg om je steeds de beste zorgen te kunnen aanbieden. Ook als de zwangersch­ap of de bevalling anders lopen dan verwacht en het wiegje leeg blijft, kan de vroedvrouw heel wat voor jou betekenen. Zij kan ook extra ondersteun­ing bieden wanneer je - al dan niet gepland - de zorg voor je kindje op jonge leeftijd opneemt of als je er alleen voor staat.

De vroedvrouw benadert zwangersch­ap, bevalling en kraamperio­de vanuit een holistisch­e filosofie. Dit betekent dat zij naast de medische controles ook ruime aandacht besteedt aan de psychologi­sche, emotionele en sociale aspecten van zwanger zijn, bevallen en van de kraamtijd. De vroedvrouw is dus niet enkel een medisch deskundige, maar begeleidt aanstaande ouders tevens door het geven van informatie en ondersteun­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname