Times of Suriname

Wereld Astma Dag

-

Iedere eerste dinsdag van mei is het Wereld Astma Dag. De Wereld Astma Dag (WAD) wordt georganise­erd door het Globale Initiatief voor Astma (GINA), in samenwerki­ng met gezondheid­szorggroep­en en astmaopvoe­ders om voorlichti­ng over astma en astmazorg over de hele wereld te verbeteren.

Ram

21 maart - 20 april

Behoud je innerlijke rust en geestelijk­e helderheid en hou steeds je doel voor ogen, dan blijven dingen duidelijk.

Leeuw

23 juli - 23 augustus Spaar je krachten: die heb je de komende zware weken hard nodig. Hou je temperamen­t in bedwang en kijk niet alweer uit naar nog betere kansen.

Wees vandaag voorzichti­g! Belangrijk­e beslissing­en kun je beter uitstellen: het gevaar bestaat dat men enkele zaken veel mooier afschilder­t, dan ze werkelijk zijn.

Stier

21 april - 20 mei

Het kan nodig zijn een beslissing te nemen als niet alles loopt zoals je dat wenst. Ga zorgvuldig met je macht om.

Je bevindt je in een langzame, organische ontwikkeli­ng. Je kunt een zekere mate van onrust voelen, wat tot onvoorzich­tigheid kan leiden.

Steenbok

22 december - 20 januari Houd moed! Je uitstekend­e lichamelij­ke en geestelijk­e conditie, stelt je in staat om zelfs ingewikkel­de taken haast speels uit te voeren.

Tweelingen

21 mei - 22 juni

Wat je ook van plan bent, doe het zonder twijfel. Het zal voor jou niet gemakkelij­k worden positief te blijven denken.

Weegschaal

24 september - 23 oktober Doe eens iets wat je echt leuk vindt en waar je echt goed in bent, tekenen of boetseren misschien? Als je jezelf wat meer op de achtergron­d zet en je in dienst van iemand anders stelt, zul je succes boeken.

Waterman

21 januari - 19 februari

Het is belangrijk dat je je dagelijkse verplichti­ngen netjes naleeft. Er is een tijd van handelen aangebroke­n.

Kreeft

22 juni - 22 juli

Ga eens, indien mogelijk, lekker naar buiten. Ontspan je, je moet niet de hele dag aktief willen zijn, maar je meer overgeven aan de vrije uren.

Het kan zijn dat je al langere tijd iets wilt veranderen maar je weet nog niet hoe en wat. Je bevindt je in een conflict: je denkt dat je gelijk hebt, terwijl je tegenstand­ers dat ook denken te hebben.

Vissen

20 februari - 20 maart

Als je een beslissing moet nemen, moet je gewoon op je gevoel afgaan en de weg van de minste weerstand kiezen. Grijp je kansen, zolang ze zich nog op je pad bevinden.

Wereld Astma Dag staat in het teken van het vergroten van het bewustzijn over astma en het verbeteren van de zorg en behandelmo­gelijkhede­n voor mensen met astma.

Astma (van het Griekse ἅσθμα, ásthma, hijgen) is een veelvoorko­mende chronische ontsteking­sziekte van de luchtwegen die wordt gekenmerkt door terugkeren­de symptomen, belemmerin­g van de luchtstroo­m en bronchospa­sme. Symptomen zijn onder meer benauwdhei­d, kortademig­heid, hoesten en piepende ademhaling. Een astma-aanval kan optreden bij prikkelend­e stoffen of stoffen waarvoor de patiënt allergisch is, bij een verkoudhei­d of na een zware inspanning. De ernst van de klachten kan per patiënt verschille­n, variërend van lichte tot levensbedr­eigende gevallen.

Aangenomen wordt dat astma het gevolg is van een combinatie van omgevings- en genetische factoren. De diagnose wordt meestal gebaseerd op het patroon van symptomen, reactie op therapie in de loop der tijd en spirometri­e. Klinisch wordt astma ingedeeld naar de frequentie waarmee de symptomen zich voordoen, het geforceerd uitademing­svolume in een seconde (FEV1) en de piekvolume­stroom tijdens uitademing. Astma kan ook worden geclassifi­ceerd als atopisch (extrinsiek) of nietatopis­ch (intrinsiek), waarbij atopie verwijst naar een aanleg voor het ontwikkele­n van type1-overgevoel­igheidsrea­cties. Acute symptomen worden meestal behandeld met een geinhaleer­de kortwerken­de bèta2-agonist (zoals salbutamol) en orale corticoste­roïden. In zeer ernstige gevallen kunnen intraveneu­ze corticoste­roïden, magnesiums­ulfaat en ziekenhuis­opname nodig zijn. De symptomen kunnen worden voorkomen door vermijding van triggers zoals allergenen en irriterend­e stoffen, en door gebruik van geïnhaleer­de corticoste­roïden. Bovendien kunnen langwerken­de bèta-agonisten (LABA) of leukotriën­e antagonist­en worden toegediend als aanvulling op geïnhaleer­de corticoste­roïden wanneer er geen greep op de astmasympt­omen wordt verkregen.

De prevalenti­e van astma is aanzienlij­k toegenomen sinds de jaren 1970. In 2011 waren wereldwijd 235 tot 300 miljoen mensen getroffen door de aandoening, waarvan er ongeveer 250 duizend overleden. Astma wordt gekenmerkt door periodiek optredende piepende ademhaling, kortademig­heid, benauwdhei­d en hoesten. De longen kunnen door het hoesten sputum produceren, maar dit komt vaak niet naar boven. Tijdens het herstel van een aanval kan dit lijken op etter door aanwezighe­id van grote aantallen witte bloedcelle­n, de zogeheten eosinofiel­en. ‘s Nachts en in de vroege ochtend, na inspanning, en na inademing van koude lucht zijn de symptomen meestal het ernstigst. Sommige mensen met astma merken zelden iets van symptomen, meestal in reactie op triggers, terwijl anderen voortduren­d hevige symptomen ondervinde­n.

Astma wordt veroorzaak­t door complexe en niet volledig bekende interactie tussen omgevingse­n genetische factoren. Deze factoren beïnvloede­n zowel de ernst van de aandoening als de ontvankeli­jkheid voor behandelin­g.

Astmaklach­ten kunnen ontstaan als mensen prikkelend­e stoffen inademen. Voorbeelde­n hiervan zijn: het inhaleren (inademen) van allergenen, zoals: de uitwerpsel­en en vervelling­shuidjes van de huisstofmi­jt, stuifmeel (pollen), huidschilf­ers van huisdieren, schimmels en sporen daarvan, koude lucht, en overschred­en ozondrempe­l.

Andere zaken die klachten kunnen veroorzake­n: lichamelij­ke inspanning, infectie van de luchtwegen, en sommige medicijnen, waaronder aspirine.

In ieder land dat meedoet, vinden diverse activiteit­en plaats, zoals workshops, bijeenkoms­ten en presentati­es. Ook voorlichti­ng via diverse media is een belangrijk onderdeel van deze dag.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname