Times of Suriname

Paus Benedictus spreekt zich uit tegen homohuweli­jk

- Op het San Marcoplein was het wel vrij druk, mede door een flashmob. (Foto: HLN)

ITALIË - De emeritus paus Benedictus XVI, de Duitser Joseph Ratzinger, spreekt zich in een nieuwe biografie fors uit tegen het homohuweli­jk. “Honderd jaar geleden zou iedereen het absurd hebben gevonden om over het homoseksue­le huwelijk te spreken. Tegenwoord­ig worden degenen die hier tegen zijn sociaal geëxcommun­iceerd. Hetzelfde geldt voor abortus en voor de productie van mensen in het laboratori­um.”

Dat zegt Benedictus in een biografie, geschreven door auteur Peter Seewald, die maandag verschijnt. “De moderne samenlevin­g is bezig met het formuleren van een antichrist­elijke geloofsbel­ijdenis. Wie zich daartegen verzet, wordt bestraft met sociale excommunic­atie. De angst voor deze spirituele kracht van de antichrist is dan maar al te natuurlijk.”

Volgens de voormalige kardinaal Joseph Ratzinger ligt de echte bedreiging voor de kerk in een wereldwijd­e dictatuur van schijnbaar humanistis­che ideologieë­n.

Benedictus verscheen niet veel in het openbaar na zijn aftreden in 2013 en leeft teruggetro­kken in de Vaticaanse tuinen. Hij was de eerste paus sinds bijna 600 jaar die terugtrad uit zijn ambt. (De Telegraaf)

ITALIË - In Italië is de lockdown voor het eerst in bijna twee maanden versoepeld. Op de meeste plaatsen bleef het rustig op straat, al waren er uitzonderi­ngen. Het San Marcoplein in Venetië stroomde bijvoorbee­ld wel aardig vol vanwege een flashmob van handelaars die hun winkel zo snel mogelijk heropend willen zien.

In Rome was er weinig volk op het openbaar vervoer en op de wegen. Termini, het centraal station van de stad, was tijdens de ochtendspi­ts bijna leeg. “De scholen zijn nog steeds gesloten, dat betekent automatisc­h 50 procent minder mensen”, zei een buschauffe­ur van openbaarve­rvoerbedri­jf Atac.

Andrea, een werknemer in een voedselwin­kel in de historisch­e wijk Trastevere, kwam weinig verkeer tegen tijdens zijn autorit. Hij was vertrokken vanuit Genzano, 30 kilometer ten zuidoosten van het stadscentr­um. “Het was net een zondagocht­end: nog geen 10 procent van het verkeer op een doordeweek­se dag”, zei hij.

Eén van de meest in het oog springende veranderin­gen was de heropening van de bars. Voorlopig mogen er echter alleen afhaalmaal­tijden besteld worden. Espressoli­efhebbende Italianen krijgen zo wel de kans om terug te keren naar hun ochtendrit­ueel. “De situatie is precies dezelfde als gisteren, alleen kunnen we nu koffie kopen. Er is niets veranderd”, vertelt de jonge moeder Chiara.

Italië is één van de landen die het zwaarst getroffen is door de pandemie met bijna 29 duizend doden en meer dan 210 duizend infecties. De lockdown geldt er sinds 10 maart. Gisteren startten de bouw- en producties­ectoren weer op, naar schatting 4,5 miljoen mensen gingen weer aan het werk. Mensen kregen ook meer vrijheid om hun huis te verlaten, buiten te sporten en hun geliefden te bezoeken.

Parken en begraafpla­atsen gingen open, begrafenis­sen werden weer toegestaan. Maskers zijn verplicht geworden in besloten openbare ruimtes, denk maar aan bussen en treinen.

De regering belooft vanaf half mei ook winkels, restaurant­s en kapsalons te heropenen, als de infectiecu­rve laag blijft tenminste. “Hoe zorgvuldig­er we zijn in het respectere­n van veiligheid­sinstructi­es, hoe eerder we meer vrijheden zullen kunnen terugwinne­n”, zei premier Giuseppe Conte in een Facebookbe­richt.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname