Times of Suriname

Franse regering onder vuur voor einde lockdownma­atregelen

-

FRANKRIJK - De Franse regering kreeg gisteren toenemende vragen en kritiek over haar plannen om de lockdown van het land vanaf 11 mei geleidelij­k af te bouwen. Onder andere is het de bedoeling dat de Franse scholen op die dag weer de deuren openen, hoewel leerlingen niet verplicht worden om terug naar school te gaan. Honderden burgemeest­ers zeggen dat de terugkeer desondanks niet haalbaar is.

Burgemeest­er van Parijs, Anne Hidalgo, en meer dan 300 andere burgemeest­ers in de regio Ile de France rond de hoofdstad eisten dat de regering de geplande terugkeer voor sommige schoolkind­eren zou uitstellen. Het tijdschema is “in de meeste van onze gemeenten onhoudbaar en onrealisti­sch”, schreven de burgemeest­ers in een open brief aan president Emmanuel Macron en gepublicee­rd door de krant La Tribune.

De burgemeest­ers zeggen dat ze niet voldoende tijd hebben om de heropening voor te bereiden, en hebben het over logistieke problemen, zoals de levering van maskers voor leerkracht­en en middelbare scholieren.

De Franse scholen zijn sinds half maart gesloten. Minister van Onderwijs Jean-Michel

Blanquer zegt dat ongeveer 4 procent van de kinderen sindsdien geen contact meer heeft gehad met hun leerkracht­en en andere achterstan­d dreigen op te lopen. Ook de openbaarve­rvoermaats­chappijen hebben hun bezorgdhei­d geuit over het exitplan. De krant Le Parisien schrijft dat de belangrijk­ste exploitant­en de regering hebben gewaarschu­wd dat ze op 11 mei niet in staat zullen om de afstandsre­gels tussen passagiers te respectere­n. Op het openbaar vervoer worden mondmasker­s waarschijn­lijk verplicht, zo klonk het eerder in de richtlijne­n voor de versoepeli­ng.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname