Times of Suriname

Trump claimt dat VS voor einde jaar vaccin tegen corona heeft

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump beweert dat de Verenigde Staten al aan het eind van dit jaar een vaccin tegen het coronaviru­s zal hebben ontwikkeld. Hij legde niet uit waar hij deze claim op baseert. Maar we bouwen al aan een productiel­ijn.”

Trump deed die uitspraken tijdens een interview met Fox News. Het gesprek vond plaats aan de voet van het Lincoln Memorial in Washington.

“De dokters zullen zeggen: dat mag je niet zeggen. Maar ik zeg wat ik denk”, zei Trump tijdens het interview. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat we eind dit jaar een vaccin hebben. We bouwen al productiel­ijnen, ook al is er nog geen vaccin.”

Amerikaans­e gezondheid­sdiensten waarschuwd­en eind april dat het nog zeker achttien maanden zou duren voordat er een vaccin tegen het coronaviru­s zal zijn. Medisch adviseur Anthony Fauci stelde dat er mogelijk in januari een vaccin is, maar hij beklemtoon­de ook dat er veel onzekere factoren zijn die de ontwikkeli­ng kunnen vertragen.

Trump beantwoord­de ook vragen van kijkers. Op een vraag waarom hij nooit antwoord geeft op vragen van journalist­en tijdens persconfer­enties, antwoordde de president dat de pers ‘zeer vijandig’ is. “Het zijn allemaal schandalig­e vragen die ze stellen”, aldus de president. Journalist­en stellen Trump veel vragen over zijn tegenstrij­dige uitlatinge­n over het coronaviru­s. Inmiddels zijn er meer dan 1 miljoen bekende besmetting­en in de VS en zijn er 67.000 Amerikanen overleden aan de gevolgen van het virus.

Trump vindt dat hij slechter behandeld wordt door de media dan president Abraham Lincoln. Lincoln kreeg in de media veel kritiek op zijn beleid, maar staat nu te boek als een van de grootste Amerikaans­e presidente­n in de geschieden­is. Hij was verantwoor­delijk voor het afschaffen van de slavernij en werd in 1865 vermoord door een tegenstand­er van zijn beleid.

Trump stelde dat alle scholen weer open moeten in september. Ook meldde hij dat de economie op een zeker moment weer moet gaan draaien. “We kunnen niet gesloten blijven, dan is er geen land meer over”, zei hij. Een datum noemde Trump niet. Eerder voorspelde de president dat de Amerikaans­e economie half april weer draaiende zou zijn.

De president voorspelde op Fox dat het dodental in de VS als gevolg van het coronaviru­s tussen de 80.000 en 100.000 zal liggen. Eerder stelde hij nog dat hoogstens tussen de 50.000 en 60.000 Amerikanen zouden sterven. Ook claimde Trump twee weken geleden dat het injecteren van desinfecti­emiddel zou helpen het virus uit het lichaam te verdrijven. Maar na veel kritiek zei hij dat deze uitspraak sarcastisc­h bedoeld was. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname