Times of Suriname

Chinese staatstele­visie noemt Amerikaans­e uitlatinge­n over oorsprong coronaviru­s in lab in Wuhan ‘krankzinni­g’

-

CHINA - De Chinese staatstele­visie heeft gisteren de uitlatinge­n van de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo omtrent de oorsprong van de coronapand­emie ‘krankzinni­g’ en ‘onjuist’ genoemd. Zondag had Pompeo gewaagd van immense bewijzen dat het nieuwe coronaviru­s uit een laboratori­um uit Wuhan is voortgekom­en. Hij weigerde te zeggen of dat doelbewust was gebeurd.

De Chinese staatstele­visie CCTV schoot met scherp terug naar de ‘gemene’ Pompeo die ‘zijn gif spuwt en zonder reden leugens verspreidt.’

“Deze vooringeno­men en onzinnige opmerkinge­n van Amerikaans­e politici doen de mensen meer en meer denken dat die ‘bewijzen’ niet bestaan”, aldus CCTV. “De Amerikaans­e politici proberen de fout in iemand anders schoenen te schuiven, verkiezing­en te trukeren en China te berispen terwijl hun eigen inspanning­en tegen de pandemie een ramp zijn.”

Twee commentare­n

in

de

Chinese Volkskrant, het officieel orgaan van de Communisti­sche Partij, noemen Pompeo en Steve Bannon, als vroegere strateeg van Donald Trump, ‘leugenacht­ige clowns”’ en Bannon een ‘levend fossiel van de Koude Oorlog’ Vorige week had Bannon gezegd dat China een ‘biologisch­e Tsjernobyl’ tegen de VS heeft gemaakt.

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie en talrijke deskundige­n hebben de complotthe­orie over een verspreidi­ng door een Chinees lab al herhaaldel­ijk van tafel geveegd. Maar de regering-Trump heeft ze al herhaaldel­ijk te berde gebracht, zonder evenwel enigerlei bewijs voor te leggen. In maart had de Chinese minister van Buitenland­se Zaken Zhao Lijian van zijn kant geopperd dat het Amerikaans­e leger het virus naar zijn land heeft gebracht. Waarop het gehakketak tussen beide landen steeds bitsiger werd.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname