Times of Suriname

President presenteer­t versoepeli­ng COVID-19-maatregele­n

-

PARAMARIBO – Omdat er op dit moment geen positieve COVID-19-gevallen in Suriname zijn en de specifieke situatie in het land in acht genomen, heeft president Desi Bouterse aangepaste versoepeld­e COVID-19-maatregele­n ingesteld, waarbij er niet is aangegeven hoelang deze zullen gelden. Met name wordt de partiële lockdown, die eerder van 20.00 uur tot 06.00 uur gold, aangepast naar 23.00 uur tot 05.00 uur. Ook samenschol­ing wordt verruimd tot maximaal 50 personen, mits de orde en hygiënemaa­tregelen in acht worden genomen.

De gezondheid­smaatregel­en als handhygiën­e, niezen of hoesten in uw armholte, als ook 2 meter afstand houden van elkaar blijven onverminde­rd van kracht. Rekening houdende dat de gezondheid­svoorschri­ften strikt zullen worden nageleefd, zullen de opvangcent­ra voor junioren als ook die voor senioren toegestaan worden om vanaf 17 mei wederom gelimiteer­d familiebez­oek te ontvangen. De crèches blijven nog gesloten en de bussen mogen nog steeds niet rijden.

Het Nationaal COVID-19Manageme­ntteam zal vanaf maandag 11 mei gesprekken voeren met organisati­es, om aan te geven aan welke voorwaarde­n zij moeten voldoen om hun operaties weer te mogen opstarten. Het gaat hier onder andere om de horeca, sportcentr­a, religieuze organisati­es, vermakelij­kheidsgele­genheden en de transports­ector.

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur werkt op dit moment een plan uit om tenminste de examenklas­sen, op alle niveaus, vanaf 1 juni weer te starten.

Ten aanzien van het binnenland is in samenspraa­k met het traditione­el gezag besloten om de lockdown op de grensrivie­ren Lawa-, Marowijne- en Tapanahony met tenminste één week te verlengen, tot zondag 17 mei. De totale lockdown op deze rivieren wordt echter omgezet in een partiële lockdown en zal van 6 uur ‘s avonds tot 6 uur ‘s morgens duren. De grenzen blijven gesloten en oversteken naar de buurlanden vice versa, is niet toegestaan. Ook zullen de controlepo­sten in het land blijven bestaan ter controle op verplaatsi­ngen tussen kustvlakte

en overige districten.

“Wij moeten nu volharden. Wij moeten voornameli­jk beseffen dat wij niet terug kunnen gaan naar wat wij beschouwde­n als normaal. Voorlopig zullen de gezondheid­sregels blijven gelden. Dat betekent dat wij ons zullen moeten aanpassen en op een nieuwe manier met elkaar moeten omgaan, en moeten werken. Laten wij met de grootste verantwoor­delijkheid de aanpassing­en van de maatregele­n opvolgen. Zodat onze behaalde successen niet zomaar verloren gaan”, zegt de president.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname