Times of Suriname

Verzorging illegalen in quarantain­e ten koste van behoeftige Surinamers

-

PARAMARIBO In het voormalige Zorghotel in Paramaribo zitten momenteel ongeveer 50 personen in quarantain­e. Het betreft illegalen die vooral vanuit de oostgrens Suriname zijn binnengeko­men en zeer comfortabe­l hun quarantain­eperiode doorlopen op kosten van de Surinaamse belastingb­etaler; schaarse middelen die de Staat volgens kolonel Jerry Slijngard zou kunnen gebruiken om voor Surinamers in quarantain­e te zorgen.

“Het is erg. We verliezen verschrikk­elijk veel geld. We moeten andere mensen verzorgen”, zegt de manager van het Nationaal Coördinati­ecentrum voor Rampenbehe­ersing.

Het stoort Slijngaard dat er nog steeds mensen zijn die de Marowijner­ivier opgaan, ondanks dat er strenge patrouille­s worden uitgevoerd. Het is opvallend dat het vooral Fransen zijn die Suriname willen binnenkome­n. Vanuit Suriname schijnt er niet erg veel animo te zijn om naar Frans-Guyana te gaan. Het coronaviru­s houdt flink huis nabij de Franse nederzetti­ngen aan de andere kant van de rivier. Juist daarom heeft het COVID-19-Management­team geen andere keus dan alle mensen die illegaal in Suriname zijn aangekomen in quarantain­e te plaatsen, zodat hun contactper­sonen nagetrokke­n kunnen worden aangezien zij een potentiele besmetting­sbron zijn.

Dit gaat echter ook ten koste van quarantain­eruimtes die gebruikt kunnen worden voor

Surinamers die in het buitenland wachten om gerepatrie­erd te worden. “We zouden bijvoorbee­ld veel meer mensen vanuit Holland kunnen laten komen naar Suriname en hen plaatsen in die quarantain­eruimtes.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname