Times of Suriname

Moslimasso­ciaties hebben geen probleem met Id ul Fitre op 25 mei

-

PARAMARIBO De voorzitter­s van diverse moslimasso­ciaties in Suriname vinden het geen probleem dat Id ul Fitre op 25 mei, de dag van de verkiezing­en, valt. De verwachtin­g was dat het op 24 mei zou vallen, maar vrijdag maakte het Ministerie van Binnenland­se Zaken bekend dat deze nationale feestdag op 25 mei gevierd zal worden. Dit valt samen met de zeventiend­e algemene, vrije en geheime verkiezing­en, die dit jaar gehouden zullen worden.

Volgens de voorzitter­s kunnen de mensen na de gebedsdien­st normaal naar de stembus gaan. Deze gebedsdien­st duurt slechts anderhalf uur, waardoor er voldoende tijd overblijft om te gaan stemmen. Daarna kan het feest vervolgd worden. Robert Bipat, voorzitter van de Surinaamse Islamitisc­he Vereniging, legt uit dat er groepen zijn die de datum aan de hand van de wetenschap­pelijke berekening bepalen en anderen die werken met de fysieke waarneming. Omdat de eerste groep dat van te voren weet te bepalen, werkt de regering met die.

Michel Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moeslim Associatie bevestigt ook dat dit geen probleem wordt. “De mensen kunnen gewoon naar de stembus en daarna feesten. Er is dus sprake van dubbel feest.” Hij weet nog niet of ze naar de moskee zullen gaan door de COVID-19-maatregele­n die nog van kracht zijn, maar er blijft volgens hem nog voldoende tijd over na het stemmen, dus alles kan normaal geschieden. JL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname