Times of Suriname

Politiek actief Op weg naar de verkiezing­en

-

Iwan Ganga, kandidaat nummer 3 op de lijst van Pertjajah Luhur (PL) in het kiesdistri­ct Paramaribo. Hij is docent Beroepsvor­ming op het Surinaams Pedagogisc­h Instituut en voorzitter van de KTPI. De PL en de KTPI zijn een lijstverbi­ntenis aangegaan, waardoor hij op de lijst van de PL staat. “De KTPI heeft ervoor gekozen met de PL te werken, omdat de PL gelijkdenk­end is en dezelfde doelen nastreeft als de KTPI, met name verbeterin­g van het land, stimuleren van productie en onderwijs”, zegt Ganga.

Ganga is al vanaf 1996 politiek actief en is ongeveer 23 jaar lid van de KTPI, waar hij alle functies heeft bekleed. Op 4 januari 2020 nam hij het roer over van William ‘Willy’ Soemita. Hij zegt vaak bezig te zijn met sociale activiteit­en en dat doet hij ook op school. Hierdoor is hij bekend met de problemen van jongeren. In zijn functie als onderdirec­teur gaat hij dagelijks om met veel jongeren, waardoor hij zich graag sterk wil maken voor kwalitatie­f goed onderwijs. Volgens Ganga zou het onderwijs toegankeli­jk en betaalbaar moeten zijn voor eenieder. “Indien de burgers daar niet voor kunnen betalen, zou de overheid ervoor moeten opdraaien. Dat kan misschien middels het opzetten van een fonds.” Dit kan er naar zijn zeggen onder meer voor zorgen dat leerlingen niet afhaken. Ook wil hij zich concentrer­en op de opvang van studenten uit het binnenland, middels het bouwen van betaalbare studiewoni­ngen. Verder wil hij zich richten op de producties­ector en onder meer kleinonder­nemerschap stimuleren. “Door de productie te stimuleren, kun je de exportvolu­me verhogen”, licht Ganga toe. Hij is de mening toegedaan dat Suriname nieuwe mensen in De Nationale Assemblee nodig heeft, die willen werken, kritisch zijn en nuchter denken. “Mensen moeten niet aan een leidraad van een president zijn, maar voor zichzelf kunnen bepalen.” Over zijn kijk op de hedendaags­e politiek zegt Ganga dat ‘politiek een middel is om iets te doen voor de gemeenscha­p’. “Politiek is niet vies, het zijn de mensen die het misbruiken voor eigen belang.” De Surinaamse politiek is volgens hem aan veranderin­g toe. Hij legt uit dat Suriname het de komende twee tot drie jaar, onder welke regering dan ook, moeilijk zal hebben, omdat er leningen zijn aangegaan die Suriname hoe dan ook terug zal moeten betalen.

Volgens de kandidaat kan Suriname wel uit de malaise komen, zolang het de juiste leiding krijgt. “Begin door zure appels te bijten om bij de zoete te komen.” JL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname