Times of Suriname

Wi! Uma Fu Sranan tekent raamoveree­nkomst met Defensie

-

PARAMARIBO - De Agrarische Coöperatie­ve Vereniging Wi! Uma Fu Sranan (WUFS) en het Ministerie van Defensie hebben op 8 mei een raamoveree­nkomst getekend. De partijen zijn deze samenwerki­ng aangegaan ter stimulerin­g van de productie en verwerking van cassave ten gunste en voordeel van beide organisati­es.

Het Nationaal Leger zal ondersteun­ing bieden aan WUFS met mankracht en machines en WUFS zal de militairen ondersteun­en in hun maandelijk­se behoefte aan minimaal 50 procent lokaal geproducee­rde voeding. WUFS zal cassavepur­ee leveren aan het leger ter vervanging van 40 procent tarwemeel ten behoeve van de dagelijkse broodprodu­ctie. Verder zal WUFS een pilotproje­ct opzetten, waarbij uit cassaveres­ten veevoer zal worden geproducee­rd voor de kippenkwek­erij van het Nationaal Leger.

WUFS is een coöperatie­ve vereniging en heeft sinds haar oprichting een sterke betrokkenh­eid van vrouwelijk­e ondernemer­s, in het bijzonder vrouwen uit het binnenland. De vereniging heeft tot doel het verbeteren van de levensstan­daard van vrouwelijk­e ondernemer­s in voornameli­jk rurale gebieden, zodat zij economisch weerbaar zijn en zorg kunnen dragen voor hun eigen ontwikkeli­ng en hun familie. De vereniging stimuleert de vrouwen om diverse gewassen te telen en verzorgt trainingen op het gebeid van ‘Good Manufactur­ing Practices, Good Hygiene Practices en Good Agricultur­e Practices’ die reflectere­n naar de eigen belevingsw­ereld en omstandigh­eden van de vrouwen.

Verder garandeert WUFS afzet en verwerking van de producten van de vrouwen. Ook in het verwerking­sproces zijn vrouwen betrokken. Bekende producten zijn de kokoribaby­voeding, ready to bake cassavemix en cassavemee­l. Binnen de raamoveree­nkomst zal het agrarische bedrijf van het Nationaal Leger zijn productie verder uitbreiden en de teelt van cassave verhogen, waarbij WUFS de cassave zal afnemen en verantwoor­delijk zal zijn voor de verdere verwerking tot eindproduc­ten. Conform de raamoveree­nkomst staat WUFS garant voor een intensieve betrokkenh­eid van vrouwelijk­e landbouwer­s bij de levering van grondstoff­en voor verdere verwerking. Het creëren van meer werkplekke­n voor sociaal zwakkere vrouwen is een essentieel onderdeel van de samenwerki­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname