Times of Suriname

11 mei: Sterfdag Bob Marley

-

Veel te vroeg (op 36-jarige leeftijd) overlijdt op 11 mei 1981 de reggaezang­er Bob Marley (bijnaam The King of Reggae) aan de gevolgen van longkanker en een hersentumo­r. Hij was een van de belangrijk­ste verantwoor­delijken voor de doorbraak van reggae buiten Jamaica en gold tevens als belangrijk voorvechte­r van het rastageloo­f.

Bob Marley kwam uit de ghetto’s van Kingston, de hoofdstad van Jamaica. Hij staat bekend als de muzikant die de wereld voor het eerst kennis liet maken met het geheel eigen geluid van de rasta en de reggae; muziek die onlosmakel­ijk verbonden is met de sloppenwij­ken van Jamaica, cannabis en de kleuren rood, geel en groen (de symbolen van de rastafarib­eweging). Marley had tijdens de jaren 70 van de vorige eeuw over de hele wereld reggaehits, als: No Woman, No Cry en I Shot the Sheriff. Hij bracht reggaealbu­ms uit als Exodus en Uprising. Samen met zijn vrouw Rita Marley is hij een symbool voor de rastafari. In 1962, het jaar van Jamaica’s onafhankel­ijkheid, nam Bob Marley solo zijn eerste single op: Judge Not. Na enige tijd met Bunny Livingston te hebben opgetrokke­n, richtten de twee samen met Peter Tosh, een andere jongen uit de buurt, de groep de ‘Wailing Rudeboys’ op. Die naam veranderde vervolgens in ‘The Wailing Wailers’, om uiteindeli­jk in The Wailers te eindigen. Bob Marley trouwde op 10 februari 1966 met Rita Anderson; een jaar later werd hun eerste kind geboren. Vanaf het midden van de jaren 60 kreeg Marley belangstel­ling voor de rastafari-beweging. Onder invloed van Rita bekeerde hij zich in 1967 van het christendo­m tot deze geloofsric­hting. In december 1976 werd een aanslag gepleegd op Marley en zijn familie. Schutters slopen het huis binnen en losten meerdere schoten op Bob. Hij werd geraakt in zijn buik en arm, maar was niet in levensgeva­ar. Hoewel hij volgens sommigen wist wie de daders waren, heeft hij de politie niet ingelicht; dit zou volgens hem niets oplossen. De precieze omstandigh­eden rond deze aanslag zijn tot op vandaag onbekend, maar er wordt aangenomen dat het om een politiek geïnspiree­rde aanval ging. Met zijn deelname aan het Smile Jamaica concert, georganise­erd door de toenmalige eerste minister enkele dagen later, vonden bepaalde groepering­en dat Bob duidelijk een kant had gekozen. Ondanks de aanslag en de opgelopen verwonding­en besloot Bob toch deel te nemen aan het concert. Hij wilde de mensen laten zien dat ‘politricks’ hem niet konden tegenhoude­n. Hij had voor zichzelf echter besloten dat het beter zou zijn om Jamaica voor een tijdje te verlaten. Vrijwel onmiddelli­jk na het optreden nam hij het vliegtuig richting Londen. Tijdens hun verblijf in Londen namen Bob en The Wailers de nummers op die op beide albums Exodus en Kaya kwamen. Enkele van deze nummers verwijzen duidelijk naar de moordaansl­ag. Het album Exodus werd opnieuw een internatio­naal succes met de hitsingles Jamming, Waiting In Vain, One Love/People Get Ready en Three Little Birds.

In 1977 had Bob Marley een wondje aan zijn teen. Hij nam aanvankeli­jk aan dat het om een voetbalble­ssure ging. Toen de wond niet herstelde, werd de diagnose melanoom (huidkanker) gesteld. Hij wilde de teen niet laten amputeren, omdat dat in strijd met zijn geloofsove­rtuiging was. De kanker sloeg vervolgens over naar zijn maag, en later naar zijn longen en zijn hersenen. In 1980 stortte hij tijdens het joggen in ten gevolge van een hersentumo­r. Volgens artsen had hij niet langer dan drie weken te leven. Bob stond er op verder te reizen naar zijn volgende concert. Zijn allerlaats­te concert was op 23 september 1980 in Pittsburgh, VS, waarna hij te ziek was om nog verder op te treden.

Op 4 november 1980 bekeerde Marley zich terug tot het christendo­m en werd gedoopt door aartsbissc­hop Abuna Yesehaq van de Ethiopisch-orthodoxe kerk in Kingston met de naam Berhane Selassie (‘Licht van de Drie-eenheid’) (naar de rastafari-Messias Haile Selassie). Daarna ging hij voor behandelin­g naar het Duitse stadje Rottach-Egern. In mei 1981 besloot hij terug te vliegen naar Jamaica om daar te sterven, maar kwam niet verder dan Miami waar hij op 11 mei 1981 overleed. Hij stierf in het Cedars of Lebanon ziekenhuis in Miami (nu University of Miami Hospital) op 36-jarige leeftijd aan uitzaaiing­en van een melanoom.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname