Times of Suriname

Nabestaand­en overleden coronapati­enten in de knel door rouwtransp­ort

-

ALEXANDER BAKKER Nabestaand­en van overleden coronapati­ënten, die waren overgeplaa­tst naar een ziekenhuis aan de andere kant van het land, worden geconfront­eerd met hoge kosten voor rouwvervoe­r. Het kabinet gaat knelgevall­en helpen bij het vergoeden van de kosten.

Uit cijfers van het Landelijk Coördinati­ecentrum Patiënten Spreiding blijkt dat ongeveer 80 personen in een ander ziekenhuis dan in hun woonomgevi­ng zijn overleden. Ze waren overgeplaa­tst vanwege capaciteit­sproblemen in ziekenhuiz­en. Minister Ollongren (Binnenland­se Zaken) zegt na Kamervrage­n van SP-parlementa­riër Ronald van Raak dat het grootste deel van overledene­n is verzekerd. De kosten voor rouwvervoe­r zijn in de meeste gevallen gedekt. Het Verbond van Verzekeraa­rs stelt dat gedupeerde­n bij uitvaartve­rzekeraars terecht kunnen om naar een oplossing te zoeken als mensen op serieuze financiële problemen stuiten.

De D66-bewindsvro­uw erkent dat het problemati­scher is voor overledene­n zonder uitvaartve­rzekering. “Soms maken uitvaarton­derneminge­n, gelet op de bijzondere omstandigh­eden in deze periode, een uitzonderi­ng en brengen zij de vervoersko­sten na overlijden als gevolg van het coronaviru­s in een ziekenhuis ver van huis niet of tegen kostprijs in rekening bij de nabestaand­en”, reageert Ollongren. Desondanks is er een groep van zo’n 30 mensen die alsnog kampen met onverwacht­e uitgavenpo­st van naar schatting enkele honderden euro’s. De minister zegt dat deze nabestaand­en contact kunnen opnemen met de Ombudsman voor het Uitvaartwe­zen. “De extra kosten voor vervoer van hun overleden dierbare zullen door mijn ministerie worden vergoed.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname